I tata je važan !

I tata je važan                ! I tata je važan                !

foto: Davor Lončarić

Dječja osječka kreativna kućica pokrenula je kampanju za poticanje aktivnog očinstva "I tata je važan". Za taj je projekt pred objektiv Dokkice stalo 13 osječkih očeva uz svoju djecu, a predstavljen je danas na konferenciji za novinare .

Cilj projekta je poticanje očeva na veću uključenost u obiteljskom životu i aktivniju roditeljsku ulogu, u sklopu kojeg će se održati posebna kampanja, brojna predavanja i razni programi. Želja nam je, da zajedno s tatama koji su sudjelovali u fotografiranju i snimanju promotivnog spota, predstavimo kampanju za poticanje aktivnog očinstva", kaže Mirna Šmit iz Dječje osječke kreativne kućice. 


Projekt se provodi uz podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a partneri su osječki Zavoj za javno zdravstvo i Dom zdravlja.

Arlen Požgain, zamjenica ravnatelja Zavoda za javnos zdravstvo u Osijeku istaknula je kako akciju Dokkice prihvaćaju kao jednu od akcija u promicanju zdravlja i misli da je vrlo važna uloga očeva u razvoju djeteta, a te su aktvinosti značajne i za djecu i za očeve - djeci omogućuje normalan i zdrav razvoj u snažnog pojedinca, a očevima da uživaju u roditeljstvu, participiraju u svim aktivnostima djeteta i budu roditelj u punom smislu te riječi. "Stereotipi su danas sve slabije izraženi i očevi se sve više žele uključiti u odgoj djece", izjavila je Arlen Požgain. Zorica Kovač, patronažna sestra iz osječkoga Doma zdravlja rekla je kako je "Dokkica u tredu, bez obzira na to odakle su izvukli ideju za projekt s očevima, jer u suvremenom društvu opterećenom mnogim problemima važno je raditi na obiteljskim odnosima". Pozvala je očeve da se od početka uključe u brigu o djeci, krenu na tečajeve za trudnice sa svojim suprugama kako bi što spremniji dočekali dijete kao novog člana obitelji. 

5e1072f48f2688689d0d.jpg

Mirna Šmit iz Dokkice je rekla kako je projekt "I tata je važan" jedinstven u Hrvatskoj. Najavila je kako Dokkica otvara i jedinstveni Ured za tate u kojem će socijalni pedagog Dubravko Šokčević biti na raspolaganju svim očevima koji žele sudjelovati u razvoju svoje djece, a ne znaju kako. Ured će biti otvoren srijedom poslijepodne uz najavu, a kontakt i sve informacije dostupne su na Facebook profilu Dokkice, odnosno projekta "I tata je važan". Mirna Šmit naglašava kako je riječ "i" značajna u projektu "I tata je važan" jer njime se nipošto ne umanjuje uloga majke nego potiče i očeve da budu na raspolaganju, odvoje što više vremena za svoju djecu, razgovaraju s njima, potiču kreativnost i ravnopravno s majkama odgajaju djecu. Trinaest fotografija očeva s djecom i njihove poruke osvanule su u čekaonicama Doma zdravlja, Zavoda za javno zdravstvo i na više mjesta na otvorenom prostoru zahvaljujući potpori grada Osijeka koji je omogućio postavljanje velikih plakata. Autor fotografija je Mario Miloloža, a on je snimio i promotivni film koji prikazuje "očeve na zadatku", odnosno kako oni aktivno provode vrijeme s djecom. 

7cc8839029b481b6d988.jpg

Mirna Šmit također je dodala kako projekt nije završen nego je tek na početku, razvijat će se preko Ureda za tate, a bit će organiziran i niz radionica i predavanja o temi - zašto je i tata važan u odgoju djeteta. 

d19ef73b0f85de9d2d53.jpg

I tata je važan, razgovori