I. Vrkić: "Mirna reintegracija je jedna od najuspješnijih mirovnih misija"

I. Vrkić: "Mirna reintegracija je jedna od najuspješnijih mirovnih misija"

gradonačelnik I.Vrkić o mirnoj reintegraciji fotografija Amoreta Bajto HRT, Radio Osijek

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić, koji je prije 21 godinu bio predstojnik Ureda privremene uprave za uspostavu hrvatske vlasti u istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnome Srijemu, ocjenjuje da je mirna reintegracija uspješno provedena kao jedinstven proces te vrste no da do danas nije zaživjela.

"Po onome koliko je bilo zanimanje i reakcije svjetske javnosti i dalje se tvrdi da je proces mirne reintegracije jedna od najuspješnijih mirovnih misija u svijetu", kaže Ivan Vrkić. " Ono što me veseli s jedne je strane činjenica da više nitko nije poginuo i da je na miran način završio rat u istočnoj Slavoniji. U isto me vrijeme žalosti da jednu tako važnu činjenicu u svijetu nismo znali iskoristiti na najbolji način tako da i dalje postoje krive percepcije o Hrvatskoj, o Hrvatima, o NDH, o ustašama, umjesto da se pokaže koji i kakvi su domoljubi Hrvati. Znali su ratovati kada su napadnuti i kada su okupirani, a znali su i pregovarati i doći do pravih rješenja jer mirna je reintegracija vratila hrvatsku vlast na privremeno zaposjednut prostor, vratila je prognane Hrvate kućama, a Srbima, koji su to željeli, omogućila ostati i zajedno s Hrvatima i stvarati moderno i slobodno demokratsko društvo", zaključuje Vrkić.

"Bilo je teško i nepoznato, jer ako se sjetite sveg zla počinjenog u ratu, jasno je da se priželjkivala osveta", nastavlja Vrkić pojašnjavajući da bi u vojnoj akciji kojom bi se taj prostor osobađao poginulo tisuću i pol do dvije tisuće ljudi, a ovako je, u skladu s razmišljanjem tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana i naporima međunarodne zajednice, uspostavljen mir, osiguran povratak prognanika i Hrvatska postala cjelovita država na cijelom svom teritoriju.

"Reintegracija je izvrstan i uspješan proces", kaže Ivan Vrkić, "dokaz da su dobro surađivali  Hrvati, Srbi i međunarodna zajednica, ali zapravo još - reintegracije nema, zatošto ne postoje aktivan odnos, dijaloški, u društvu, među grupama koje misle, s jedne strane,da su ugrožene i onih koji su na vlasti. Čini mi se da bi tu politika morala biti daleko šira i tolerantnija. Imam dojam da ta objekcija postoji u samoj vlasti, u Vladi, kod premijera Andreja Plenkovića, ali mislimo da na terenu ne funkcioniraju odnosi. Zna se tko što treba raditi, a mi zajedno radimo na tome da u lokalnoj zajednici uspostavimo uvjete da se bolje živi, više zapošljava, da se međusobno razumijemo - od toga bismo svi imali daleko više koristi".