Imotska krajina u Slavoniji – Pjevanje Gospinog plača

Imotska krajina u Slavoniji – Pjevanje Gospinog plača

Foto: HRT/Miroslav Lačanin

Projekt "Sine Božji budi faljen", koji u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Imotskom, Gradom Imotskim te općinama Runovići, Zmijavci, Zagvozd, Podbablje i Lovreć provodi Pučko otvoreno učilište Imotski, ovoga vikenda gostuje u Slavoniji – Osijeku, Vinkovcima i Vukovaru.

Riječ je o projektu koji ima za cilj promociju i zaštitu kantanja – arhaičnoga glazbenog fenomena pjevanja Gospinog plača na području Imotske krajine, ali i ostalih kulturno-scenskih bogatstava koje Imotska krajina baštini u korizmeno vrijeme. Prvi nastup Imoćani su imali večeras u crkvi sv. Ćirila i Metoda u Osijeku, sutra su u vinkovačkoj Crkvi sv Euzebija i Poliona, a u nedjelju program ponavljaju u Vukovaru u Crkvi sv. Filipa i Jakova. Posjetitelji mogu razgledati multimedijalnu izložbu s prigodnim infografikama i videozapisima o kantanju i procesijama "Za križem" pod nazivom "Dva pasionska fenomena Imotske krajine", te poslušati koncert kantača i župnoga zbora iz Imotskoga pod nazivom "Uputi se tužna mati".
Južni dio Imotske krajine baštini vrlo arhaičan glazbeni fenomen tzv. kantanje koje je nakon terenskog istraživanja zabilježeno u 14 župa tog područja, što je bilo polazište za projekt "Sine Božji budi faljen". Glazbeni fenomen kantanja prijavljen je za uvrštavanje na Listu zaštićene nematerijalne baštine Republike Hrvatske. Kantanje svoju kulminaciju doživljava u procesijama Velikog petka koje se već više od 300 godina održavaju na cijelom području Imotske krajine te koje sadrže niz ceremonijalnih radnji i obreda specifičnih u etnografskoj baštini Hrvatske. Važan fenomen urbanog dijela odnosno samo grada Imotskog scensko je uprizorenje Muke Gospodina našega u kojoj sudjeluje preko 400 kostimiranih osoba, a svake se godine održava na Cvjetnicu.