IN MEMORIAM Miroslav Gantar (1939. - 2016.)

IN MEMORIAM Miroslav Gantar (1939. - 2016.)

U Osijeku je u 77. godini života, nakon duge i teške bolesti, umro novinar i urednik HRT, Miroslav Gantar. Posljednji oproštaj na Aninom groblju u Osijeku, u četvrtak, u 13 sati i 30 minuta. .

Diplomirao je na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku te nekoliko godina radio kao voditelj proizvodnje u Tvornici stočne hrane u "Belju". Novinarski počeci vezani su uz Radio Osijek, a kao televizijski je novinar radio veći dio svog radnog vijeka - više od tri desetljeća. Uz izvješća za informativni program, pamtimo ga kao novinara specijaliziranog za teme iz gospodarstva, posebice poljoprivrede. Dugogodišnji je urednik i voditelj „ Plodova zemlje“, povremeno je uređivao i emisije „U krupnom planu“, „Žetvene kronike“ i „Kronike Slavonije i Baranje“ . Kao ratni izvjestitelj javljao se iz Osijeka, Vukovara, Županje, Vinkovaca, Nove Gradiške i Slavonskoga Broda, a pratio je i proces mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja devedesetih godina prošloga stoljeća. Autor je i zanimljivih putopisnih i stručnih emisija o poljoprivredi drugih zemalja svijeta, poput Etiopije, Australije i država zapadne Europe. Za svoj je rad dobio brojna priznanja i nagrade: 1976. Godine Mađarska televizija nagradila ga je za specijaliziranu emisiju o poljoprivredi, dobitnik je Zlatnog pera, priznanja Hrvatskog novinarskog društva 1982. Godine, a nositelj je i Spomenice Domovinskoga rata te odličja Reda hrvatskoga trolista.
Gospodina će Gantara generacije novinara pamtiti kao iznimnog kolegu i učitelja koji je veliko znanje i iskustvo nesebično prenosio mlađim generacijama, a svojim je radom oblikovao svjež i inovativan novinarski izričaj, posebice kada je riječ o temama iz gospodarstva i poljoprivrede slavonsko-baranjskog prostora, za koji je bio i profesionalno i osobno duboko vezan.

Zlatni pir: Katarina i Miroslav Gantar