Iskušajte svoja osjetila i družite se s paraolimpijcima

Iskušajte svoja osjetila i družite se s paraolimpijcima Iskušajte svoja osjetila i družite se s paraolimpijcima

Diljem Hrvatske predstavlja se projekt ParaBOX koji omogućuje suočavanje s teškoćama s kojima se susreću osobe s invaliditetom. Do 18 sati na Trgu Ante Starčevića u Osijeku možete se družiti s hrvatskim paraolimpijcima i iskušati se u pikadu i kuglani za slijepe te ući u ParaBOX.

Godinu dana do početka Paraolimpijskih igara u Tokiju pokrenut je projekt ParaBOX koji se ove subote od 11 do 18 sati održava u Osijeku na Trgu Ante Starčevića.

U sklopu ParaBOXa, svi posjetitelji imaju priliku isprobati multimedijski senzorij i uz simulaciju osjeta vida pokušati riješiti sportski zadatak. Sve posjetitelje očekuju i viseća kuglana i pikado za slijepe, a za najmlađe je pripremljen i dječji kutak s brojnim aktivnostima. ParaBOX je izvrsna prilika za sve polaznike da iskušaju svoje vještine i susretnu se s izazovima paraolimpijskog sporta, ali i prilika za osobe s invaliditetom da možda po prvi puta isprobaju neku od paraolimpijskih disciplina.

Cilj projekta ParaBOX je osvijestiti javnost o važnosti paraolimpijskog pokreta i vrijednosti koje proizlaze iz njega kao što su hrabrost, upornost, inspiracija i jednakost. Glavna poruka ParaBOXa glasi "Izazovi osjetila".

Oko 25 hrvatskih sportaša očekuje se na Paraolimpijskim igrama u Tokiju, u više sportova nego do sada, rekao je predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić. Natjecat će se u atletici, plivanju, stolnom tenisu, očekuju se natjecatelji u streljaštvu, tekwandou, judu, boćanju, triatlonu i drugim sportovima.

Vrhunski sport se ne razlikuje kod osoba sa i bez invaliditeta, osim u opremi i specifičnosti prilagodbe jer vrhunski sport uvijek zahtjeva izuzetan rad, veliku uportnost i želju, kaže trener i biciklistički izbornik osoba s invaliditetom Tomislav Zadro koji je nastupio i na ljetnim i na zimskim paraolimpijskim igrama. Sport je pozitivna stvar za svaku osobu, a kod osoba s invaliditetom iznimno razvija ostale sposobnosti, pomaže u razvijanju navika i talenta, kaže Zadro, a hrvatski paraolimpijac Mario Alilović  dodaje da se svi trebamo baviti sportom jer je to odlično.

Osobe s invaliditetom u Osijeku se mogu uključiti u neke od sportskih aktivnosti Saveza za sport i sportsku rekreaciju osoba s invaliditetom SPORIN.