Ispričao se stranim diplomatima

Ispričao se stranim diplomatima

Foto: Vlado Kos/Cropix

Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo ispričao se članovima diplomatskog zbora koji su 18. studenoga, na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, pohodili grad kako bi zajedno s predstavnicima državnog vrha u Koloni sjećanja odali poštivanje žrtvi Vukovaraca, ali su bili spriječeni. Predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić danas je poručio kako nitko od sudionika vukovarske Kolone sjećanja, pa tako ni predstavnici državnoga vrha koje je nazvao "onom malom skupinom koja je krenula iz bolnice", prije tri dana nije bio spriječen odati počast žrtvama Vukovara.

„Izražavam svoje žaljenje što kao novopridošli članovi zajednice europskih naroda, iako smo to silno željeli, na Dan sjećanja iz Vukovara nismo s vučedolskom golubicom poslali još jednu poruku i potvrdu koliko su građani Vukovara voljni i spremni u danima vječnog sjećanja na svoje žrtve u Domovinskom ratu, istovremeno biti pobornici mira i tolerancije, kao zalog onima koji će Vukovar nositi u budućnost“, navodi gradonačelnik u pismenoj isprici upućenoj veleposlanicima.
Sabo u isprici navodi i želju za snažnijom potporom stranih veleposlanika u ostvarivanju planova za razvoj gospodarstva i otvaranja novih radnih mjesta u Vukovaru. Podsjeća da trenutačno na području Vukovara ima 9.650 zaposlenih ali i 3.015 nezaposlenih osoba, navodi kako je Vukovar zbog niza povlastica najisplativije mjesto za ulaganje u Hrvatskoj te izražava uvjerenje da to što se dogodilo u ponedjeljak neće utjecati na privlačenje stranih investicija u Vukovar. Veleposlanicima je vukovarski gradonačelnik u pisanoj isprici poslao i zamolbu za pomoć u pronalaženju 297 još uvijek nestalih Vukovaraca tijekom Domovinskog rata, jer će, kako kaže, konačna istina osloboditi i taj najveći uteg koji je kočnica još snažnijem miru i toleranciji u gradu Vukovaru.

Stožer: "Uplašili su se lampiona"

Na konferenciji za novinare predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić danas je izjavio kako su se predsjednici Republike, Vlade i Sabora "uplašili lampiona te odustali" od sudjelovanja u Koloni sjećanja koja se gradskim ulicama kretala od bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata. U prilog tomu da nikome nije bilo priječeno sudjelovati u koloni ističe kako su do groblja uspjeli doći i zapovjednici obrane Vukovara Branko Borković i Mile Dedaković, koji je bio u invalidskim kolicima, a koji su iz vukovarske bolnice krenuli u koloni u kojoj se nalazio i državni vrh. Zapitao se kako je to moguće ako su pripadnici državnoga vrha "bili blokirani".
"Oni su jednostavno u jednom trenutku stali, okrenuli se, otišli, ostavivši stjegonoše i počeli širiti neistine", Josićevo je tumačenje odluke državnoga vrha da odustane od daljnje hodnje u Koloni sjećanja.

Iz Stožera su novinarima podijelili i priopćenje u kojemu vladajuću koaliciju optužuju za omalovažavanje branitelja i hrvatskoga naroda. Ističu i da su sudionici Kolone sjećanja "po svojoj savjesti odabrali kome pripadaju i znali su kome se idu pokloniti i za koga moliti toga dana". "Političkim elitama" zamjeraju što su, kažu, vukovarsku Kolonu sjećanja već sutradan, 19. studenoga u Saboru iskoristili za "međusobna optuživanja i prozivanja, zaboravivši na žrtve i stradalnike". "Na odavanje počasti žrtvama Vukovara saborske zastupnike pozvao je Milorad Pupovac, kao etnički Srbin i Srbin po zanimanju u hrvatskom parlamentu", kažu u Stožeru. "Vladajući su rekli da ne žele nikakav dijalog, a za premijera više ne postoji nikakav Stožer za obranu hrvatskog Vukovara. Nakon takvih izjava i bijega od hrvatskih branitelja i stradalnika možemo očekivati da će vladajući krenuti s hapšenjima članova Stožera, samo zato jer razmišljamo svojim glavama i ne prihvaćamo nezakonitosti, nasilje i diktaturu koju oni provode", zaključuje Stožer u priopćenju.