"Iurisprudentia" na pravnim fakultetima u Rijeci, Splitu i Osijeku

"Iurisprudentia" na pravnim fakultetima u Rijeci, Splitu i Osijeku

Jelena Legčević, fotografija Glas Slavonije

Na Pravnom fakultetu u Osijeku održana je završna konferencija projekta "Iurisprudentia - unapređivanje kvalitete obrazovanja na pravnim fakultetima osječkog, riječkog i splitskog sveučilišta" .

Voditeljica projekta Jelena Legčević rekla je kako su zadovoljni projektom jer je ispunio očekivanja. Dodala je kako je njihovo veliko nacionalno istraživanje koje su proveli pokazalo da poslodavcima u 82 posto ispitanih slučajeva nedostaje prakse kroz studij. Istaknula je kako su na tome radili kako bi unaprijedili studijske programe te da očekuju kako će se kroz određeno vrijeme implementacije to odraziti i na zadovoljstvo studenata. 
Rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Željko Turkalj rekao je kako je ovo jedan od vrijednih projekata financiranih iz EU čiji je nositelj osječki Pravni fakultet, a kojim se nastoji prilagoditi sadržaj programa studija  pravnih fakulteta kako bi oni bili prilagođeni potrebama koje okruženje traži. 
Podsjetio je da su prošloga tjedna rektori četiri velika hrvatska sveučilišta u Ministarstvu poduzetništva potpisali sporazum kojim će se izmjenama kurikuluma sadržaja posebice STEM područja programi aktualizirati i omogućiti studentima brže zapošljavanje.
"Općenito je politika osječkog Sveučilišta šire povezivanje s okruženjem te institucijama koje predstavljaju gospodarstvo poput Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske gospodarske komore, resornih ministarstva kako bismo pronašli bolju komunikaciju između potrebe tržišta i obrazovnih programa", rekao je Turkalj.
Dodao je kako je osječko Sveučilište u protekle tri godine neke programe prilagođavalo potrebama okruženja te da su i dalje otvoreni čak i da rade programe koji bi bili skrojeni prema potrebi poslodavaca i onima kojima će se studenti obraćati.  Projekt "Iurisprudentia" trajao je 15 mjeseci, a vrijedan je oko 1,2 milijuna kuna od čega je 95 posto bespovratnih sredstava osigurano iz Europskog socijalnog fonda.