Ivani Šojat nagrada "Ranko Marinković"

Ivani Šojat nagrada "Ranko Marinković"

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Ivana Šojat, Luko Paljetak i Stijepo Mijović Kočan dobitnici su ovogodišnje nagrade za kratku priču "Ranko Marinković", koju Večernji list dodjeljuje 50. put. Osječanka Ivana Šojat osvojila je prvu nagradu, koju prati i 20 tisuća kuna za priču "Hrabrost".

93abc5e8e9a81e35d3d7c09a359c5066.jpgU obrazloženju nagrade predsjednik žirija Milivoj Solar kazao je da priča "Hrabrost" Ivane Šojat sažima cjelokupnost promašenog života u razgovoru sina i oca na samrti, te da je autorica čitatelju pružila "složenu strukturu priče koja je cjelovita unatoč različitim dijelovima pa omogućuje i različite interpretacije, što je osobita vrijednost umjetnički oblikovanog pripovijedanja". Primajući nagradu na svečanosti u zagrebačkom hotelu Esplanade Ivana Šoljat izjavila je da njezina priča ima biografske elemente, govori o nesretnoj ljubavi njezinog djeda koji se kao sirotinjski šegrt zaljubio u kćer imućnog vlasnika tvornice, ali nije imao hrabrosti izboriti se za tu ljubav, zbog čega je žalio cijeli život.
Odluku o laureatima donio je ocjenjivački sud kojega čine akademik Milivoj Solar, Helena Sablić-Tomić, Drago Glamuzina, Denis Derk i Tomislav Sabljak među 609 pristiglih radova, od kojih je Večernji list u protekloj godini 2014./2015. objavio 49.
Drugom nagradom u visini 8000 kuna nagrađen je Luko Paljetak za priču "Varšavski koncert", a trećom u iznosu od 5000 kuna Stijepo Mijović Kočan za priču "Dovršen u 17,34". Za Paljetkovu priču žiri je pojasnio kako "vrlo dojmljivo ostvaruje ugođaj pretapanja sadašnjosti i prošlosti, koji prožima cijelo izlaganje. Obrat donosi ironijska poenta izmaštanog završetka, za koji se izravno kaže da je fiktivan, čime se brišu granice između književnosti i zbilje". Za priču Stijepe Mijovića Kočana žiri je kazao da "uspijeva sažeti tragediju promašenog braka u odnos izazovne rječitosti i šutnje umjesto odgovora".
Član ocjenjivačkog suda Tomislav Sabljak ukazao je na važnost kratke priče i tradicije Večernjeg lista da je njeguje i potiče kao žanr u hrvatskoj književnosti. "Želim Večernjaku da nastavi s tradicijom čuvanja identiteta hrvatske kratke priče, usprkos invaziji uvozne tzv. GMO literature, jeftine i loše literature koja prodire i preplavljuje police knjižara kao GMO hrana tržnice", poručio je Sabljak. Kratka priča "Ranko Marinković" zaštitni je znak Večernjeg lista. Od 1964. godine svake subote izlaze prozni tekstovi poznatih i manje poznatih autora, a na Večernjakov se natječaj svake godine odazove velik broj autora.