Ivins: "Ne odustajte od snova"

Ivins: "Ne odustajte od snova" Ivins: "Ne odustajte od snova"

Vukovar je prvi grad u koji je u okviru svojega boravka u Hrvatskoj posjetila astronautkinja američke svemirske agencije (NASA) Marsha Ivins.

Ta je astronautkinja u jedanaest godina sudjelovala u pet misija američkog space shuttlea. U svemiru je provela ukupno 55 dana, a njezin najdulji neprekidni boravak u orbiti oko Zemlje trajao je dva tjedna. marsha.jpg
Marsha Ivins jed
na je od tek pedesetak žena koje su od 1963. do danas sudjelovale u svemirskim misijama. Među petstotinjak je astronauta uopće koji su iskusili taj doživljaj. „Kad vas jednom izaberu za odlazak u svemir, uvijek ste na treningu. Trening ne prestaje, a kada vas odaberu za neki budući let, onda se za taj let konkretno pripremate još godinu do dvije. Ako odlazite na šest mjeseci u svemirsku stanicu, trening traje četiri godine“, ispričala je Ivins. U program obuke za svemirski program NASA-e prijavila se 1984. godine, a nakon petogodišnje obuke i službeno je postala astronautkinja. „Kakav god bio vaš san, nastojte ga ostvariti. Željela sam otići u svemir kad mi je bilo 10 godina i tada nisam znala kako se to postiže.  Nakon studija, tri sam se puta prijavljivala za astronautkinju dok nisam bila primljena. Stoga je  moja poruka, ne odustajte od svojih snova i ne prihvaćajte 'ne' kao odgovor“, kaže Amerikanka.

Prvi u Hrvatskoj o povijesti i budućnosti čovjekova leta u svemir slušali su Vukovarci vrtićke dobi. Predavanje bivše NASA-ine astronautkinje organizirao je Američki kutak Gradske knjižnice Vukovar, u suradnji s američkim veleposlanstvom u Zagrebu.