Ivo Josipović u miholjačkom kraju

Ivo Josipović u miholjačkom kraju

Predsjednik Republike, Ivo Josipović, gost je Miholjca, Magadenovca i Šljivoševaca. Zanimao se za probleme, razmatrao rješenja, a novinarima odgovorio na brojna pitanja o poreznoj reformi, prodaji državljanstva, ulaganjuu obranu te

donji-miholjac.jpg Predsjednik Republike Ivo Josipović dobrom je danas ocijenio neslužbenu najavu po kojoj bi međunarodni arbitri na dvije godine onemogućili prodaju udjela u INA-i. "To je dobro jer u tom vremenu može se sve dobro sagledati i procijeniti koja je odluka najbolja", odgovorio je Josipović novinarima u Donjem Miholjcu. Pozdravio je ideju da se strancima, koji investiraju određeni iznos u Hrvatsku, dodjeli hrvatsko državljanstvo, ocijenivši da je i to jedan od načina da se privuku strani investitori. Hrvatska, rekao je, poput drugih država mora nuditi pogodnosti onima koji u njoj žele raditi i živjeti. "Ne treba se bojati mafije i onih koji nisu dobro došli u Hrvatsku, jer o procesu dobijanja državljanstva nadzor vode službe koje su za to zadužene", rekao je predsjednik. Ustvrdio je kako se neće smanjivati ulaganje države u obranu. "Čak što više treba vidjeti kako pomoći daljnjem razvoju obramenih snaga",rekao je predsjednik Josipović. Obrambenim je snagama zahvalio na požrtvornosti, jer su se dokazali u nizu prirodnih katastrofa i ostalim situacijama kada je potrebna njihova pomoć. Na najave iz Vlade da će se mijenjati porez na dohodak, kako bi se povećale plaće, predsjednik je rekao kako je dobro došla svaka pomoć najugroženijima, ali da detalje ne zna. Već iznesene stavove o protukandidatkinji na predsjedničkim izborima Kolindi Grabar Kitarović nije htio dodatno pojašnjavati. Poručio je da nije u predsjedničkoj kampanji, već je došao posjetiti donjomiholjački kraj.

      josipovic-ivo.jpgkovac-zoran.jpg

Istaknuo je kako taj kraj ima dobre razvojne perspektive, a na državi je da mu zakonskim mjerama pomogne u  segmentima koji su kočnica razvoju. Josipović se sastao s gradonačelnikom Donjeg Miholjca Zoranom Kovačem i njegovim suradnicima koji su ga izvijestili o problemima lokalne samouprave. 

obilaznica-donji-miholjac.png

Kovač je važnim ocijenio nastavak izgradnje druge faze donjomiholjačke obilaznice, koja bi trebala biti završena za dvije godine. Industijska zona važna je karika gospodarskog razvoja kraja, rekao je Kovač, navodeći da u toj zoni radi 700 ljudi, te da ima 35 poslovnih subjekata. Predsjednik je obišao dvije uspješne donjomiholjačke tvrtke Altrad Limex i Kanaan, obećavši kako će se angažirati da se ne ostvare najave  tvrtke Kanaan da će dio proizvodnje povući u druge zemlje. Riječ je gospodarenju državnim poljoprivrednim zemljištem i osiguravanju sirovine za poslovanje, pa treba vidjeti kako se Zakon o poljoprivrednom zemljištu može doraditi da ne bude razvojna kočnica, rekao je Josipović. Dodao je kako donjomiholjački kraj ima brojne mogućnosti za razvoj, te da i država treba pomoći i u navodnjavanju i rješavanju problematike poljoprivrednog zemljišta.
               altrad-limex.jpg

Tvrtka Altrad Limex je nastala nakon što je francuska grupacija Altrad 2010. godine preuzela posrnuli Limex. Donjomiholjački Altrad Limex proizvodi miješalice i građevinska kolica, a prošle su godine uprihodili 104,3 milijuna kuna. Njihovi proizvodi prodaju se u svim europskim zemljama te na tržištima južne Afrike i Južne Amerike u Surinamu. U fokusu su im, ipak, njemačko, rumunjsko, francusko, rusko, ukrajinsko, talijansko te tržišta zemalja bivše Jugoslavije. Dobitnici su ovogodišnje "Zlatne kune".

      kanaan-donji-miholjac-zgrada-large.jpgkaanaan.jpg

Tvrtka Kanaan je vodeći proizvođač snack proizvoda u Hrvatskoj. Osnovana je 1990. godine sa sjedištem u Radikovcima, a danas se proizvodni pogon i uprava tvrtke nalaze u Donjem Miholjcu. Osnovna djelatnost tvrtke je proizvodnja i promet prehrambenih proizvoda. Proizvodni program čine snack proizvodi: flips s kikirikijem, nekoliko vrsta aromatiziranoga flipsa, dijetalni flips, kokice, kukuruz kokičar, chipsraznih okusa, nekoliko vrsta rebrastog chipsa, sticksi, pelete itd.. Svoje proizvode plasiraju na domaće i inozemna tržišta. Za NTL proizvode trgovačku robnu marku Hrusk, za Ultra Gros proizvodimo proizvode Ultra Plus, Aro flips i kokice za Metro, za Getro tu je PL Grandi, za Plodine proizvodimo PL Plodine, za Konzum  PL Standard, za Mercator proizvode Super kids, Vic flips za najveću domaću prehrambenu industriju Kraš, a kikiriki pržen u  tvornici osnovna je sirovina za Podravkin Kviki flips. Asortiman proizvoda čine više od dvadeset vrsta snack proizvoda, a odjel razvoja stalno radi na kreiranju novih. Ove godine  planirano je otvaranje još nekoliko novih poslovnih suradnji u Hrvatskoj, ali i bolje plasiranje Kanaan proizvoda na inozemna tržišta.Početkom 2009. godine Kanaan je s dugogodišnjim inozemnim partnerom iz Makedonije otvorio pogon za proizvodnju snack proizvoda kao i skladišno-distribucijski centar u Skopju, te na taj način pojačao konkurentsku prednost na navedenom tržištu.