Izaslanstvo CSU-a posjetilo Osječko-baranjsku županiju

Izaslanstvo CSU-a posjetilo Osječko-baranjsku županiju Izaslanstvo CSU-a posjetilo Osječko-baranjsku županiju
foto OŽB foto OŽB
foto OŽB foto OŽB
foto OŽB foto OŽB
foto OŽB foto OŽB
foto OŽB foto OŽB

Tekst i foto OŽB

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić u službeni je posjet primio izaslanstvo CSU-a, Unije za prognane i raseljene Nijemce predvođene Berndom Posseltom i voditeljem njihovog studijskog putovanja kroz Hrvatsku Pavom Barišićem, a razgovarali su o europskoj politici i gospodarskoj suradnji.

Središnja tema razgovora bila je gospodarska suradnja dviju regija, Osječko-baranjske županije i Bavarske. Župan Anušić napomenuo je kako mu je uvijek drago razmijeniti primjere dobre prakse: "Kada gledate gospodarsku sliku Njemačke, u top deset najboljih mjesta za život nalaze se mjesta na području Bavarske. Bilo da gledamo prema stopi nezaposlenosti, prihodima, BDP-u, dodatnim vrijednostima ili investicijama. Sličnosti između Slavonije i Baranje i Bavarske ima puno kako kroz povijest tako i danas, a učeći na njihovim primjerima možemo probuditi naše uspavane potencijale“ – rekao je župan Anušić i dodao: "Osječko-baranjska županija također ima što za ponuditi što pokazuje sve veći broj zainteresiranih gostiju iz Bavarske koji godišnji odmor sve češće žele provesti na kontinentu Hrvatske."

Posselt je pohvalio inicijativu župana Anušića da u suradnji s hrvatskim konzulatom u Münchenu organizira u lipnju predstavljanje turističkih potencijala Slavonije, Baranje i Srijema pred tristotinjak gostiju kojima je turizam jedna od osnovnih djelatnosti: "Do nedavno su njemački gosti poznavali Hrvatsku samo kao Jadransko more, no trendovi se mijenjaju i sve je više onih koji žele uživati u netaknutoj prirodi, bogatoj i autentičnoj gastronomiji i enologiji, a upravo to vi možete ponuditi našim gostima."

Također će, zaključeno je nakon sastanka, nastaviti razvijati i druge vidove gospodarske suradnje dviju prijateljskih regija kao i odnos Nijemaca prema Hrvatima u Bavarskoj i obratno. Posselt je istaknuo kako je zadovoljan položajem njemačke nacionalne manjine u Hrvatskoj u što se uvjerio tijekom mnogobrojnih posjeta Hrvatskoj. Dodao je kako je nova ministrica poljoprivrede Bavarske Michaela Kaniber porijeklom Hrvatica te kako će jedan od budućih sastanaka s predstavnicima Osječko-baranjske županije zasigurno za temu imati i razvoj poljoprivrede u Slavoniji i Baranji.