Izazovi zaštite djece na internetu

Izazovi zaštite djece na internetu

foto Centar za nestalu i zlostavljanu djecu

O izazovima zaštite djece na internetu govorilo se na konferenciji u Osijeku koju je organizirao osječki Centar za nestalu i zlostavljanu djecu u sklopu projekta sigurnijeg interneta koji sufinancira Europska unija.

U dvorani Vikarijata okupilo se 350 sudionika – psihologa, pedagoga, učitelja i ravnatelja škola te stručnjaka koji rade s djecom. Svi oni pratili su predavanja o koristima i rizicima modernih tehnologija te zaštiti djece na internetu, odnosno izazovima s kojima se mogu suočiti u radu s djecom i mladima kad je riječ o modernim tehnologijama.

"Online zlostavljanje (cyberbulling) posebno je teško za djecu jer ona te poruke stalno nose u džepu na svojim mobitelima. Potreba za dodatnom edukacijom, a tako i podizanjem svijesti o problemu sigurnosti djece na internetu, proizlazi i iz određenih brojčanih pokazatelja. Primjerice, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, u 2016. godini zabilježen je zabrinjavajući porast kaznenih djela na štetu djece. Lani je u Hrvatskoj u odnosu na 2015. takav oblik nasilja porastao čak 80 posto, a osobito kaznena djela protiv spolne slobode kao i kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta", upozorio je koordinator za podršku i informiranje u Centru Boris Radanović.

Konferenciju "Izazovi zaštite djece na internetu", u sklopu projekta "Safer Internet Centre Croatia: Making internet a good and safe place", Centar za nestalu i zlostavljanu djecu organizirao je u suradnji s Institutom za novu evangelizaciju "Sv. Ivan Pavao II.", Caritasom Đakovačko -osječke nadbiskupije i Udrugom socijalnih radnika Osječko-baranjske županije.

Tomislav Ramljak, predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek

Boris Radanović, koordinator za podršku i informiranje u Centru za nestalu i zlostavljanu djecu

Darko Ćorković, policijski službenik Odjela prevencije PU osječko-baranjske