Izbor iz etno građe vlč. Mate Kneževića

Izbor iz etno građe vlč. Mate Kneževića

U Muzeju Đakovštine postavljena je izložba "Izbor iz etno građe velečasnog Mate Kneževića". Otvorenje je u petak, 24. srpnja s početkom u 19 sati. Riječ je o povijesnim predmetima odjevnim i uporabnim predmetima iz 19. i 20. stoljeća.

"Paket epidemioloških mjera, koji je bio na snazi u Đakovu, ukinut je 18. srpnja i time su stvoreni uvjeti za otvorenje izložbe velečasnog Mate Kneževića. Otvorenje izložbe će se održati u dvorištu Muzeja uz poštivanje svih epidemioloških mjera kako bismo zaštitili sve okupljene", ističu organizatori.
Mato Knežević rođen je 1961. godine u Vrpolju. Završio je Katolički bogoslovni fakultet i postao svećenik. Bio je kapelan u Gradištu i Valpovu, župnik u Vladislavcima 5 godina, župnik u Garčinu 18 godina, a od 2017. godine župnik je Župe sv. Franje Asiškog u Gradištu (Austrija). 
Odrastao je u tradicionalnoj šokačkoj obitelj odakle i potječe njegova ljubav prema tradicijskom ruhu, ali i tradicijskoj baštini. U slobodno vrijeme bavi se očuvanjem, restauriranjem i konzerviranjem tradicijskog ruha i namještaja, a sudjelovao je i na nekoliko manifestacija koje promiču narodnu baštinu.
Njegova je zbirka registrirana kao zaštićeno kulturno materijalno dobro pri Ministarstvu kulture, broji oko 890 registriranih primjeraka odjevnih i uporabnih predmeta, od ukrasnih salvetica, stolnjaka, raznih predmeta od tkanja, šlinge, sviloveza, zlatoveza, toleda, necanja, čipki, do kompletnih slavonskih muških i ženskih narodnih nošnji i komada drvenog starinskoga namještaja, a koje je njezin vlasnik intenzivno skupljao petnaestak godina. Želeći očuvati obiteljsku i zavičajnu baštinu, župnik i danas nastavlja dopunjavati zbirku. Odjevni i uporabni predmeti te drveni namještaj, nastali su i korišteni velikim dijelom u selima na području šireg Brodskog Posavlja i dijelovima istočne Slavonije (područje Đakova i Vinkovaca) u razdoblju od 19. do iza sredine 20. stoljeća.