Izbori za Europski parlament

Izbori   za  Europski parlament

Danas se u Hrvatskoj, i većini članica Europske unije, održavaju izbori za Eurpski parlament. Za 3,831.389 hrvatskih birača u zemlji i inozemstvu, organizirano je više od 6 i pol tisuća biračkih mjesta, na kojima će uz mogućnost preferencijalnog glasa, izabrati 12 svojih eurozastupnika.

U Osijeku je otvoreno 119 biračkih mjesta. 
Hrvatska će svojih 12 zastupnika u Europskom parlamentu izabrati između 396 kandidata koji se nalaze na 33 kandidacijske liste. Međutim, 12. će zastupnik ući u parlament tek kada Velika Britanija izađe iz Europske unije. "Taj dvanaesti kandidat, koji je zadnji po rezultatu, na neki način bit će u čekaonici", kaže predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Đuro Sessa.
Biraju se po proporcionalnoj zastupljenosti i preferencijalnim glasovanjem u jednoj izbornoj jedinici koju čini cijela država, uključujući i biračka mjesta određena izvan Hrvatske, u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.
Biračka su mjesta otvorena od 7 do 19 sati, međutim DIP će prve privremene rezultate objaviti tek iza 23 sata i to zbog pravila da ih se ne smije objavljivati prije nego se zatvore biračka mjesta u državi članici Europske unije čiji birači posljednji glasuju, a to je Italija. Svi rezultati i podaci o izlaznosti naći će se na mrežnoj stranici povjerenstva www.izbori.hr. Cijela Hrvatska je jedna izborna jedinica. 
Nakon zatvaranja biračkih mjesta u Hrvatskoj, dakle od 19, pa sve do 23 sata, DIP će, u određenim vremenskim intervalima, objavljivati podatke o broju obrađenih biračkih mjesta te o odazivu birača na tim mjestima. Potpune bismo rezultate mogli dobiti tijekom ponedjeljka, 27. svibnja, kada se zatvaraju biračka mjesta u SAD-u i brodovima.
Na izborni dan, DIP će u dva navrata, u podne i u 17 sati, na svojoj mrežnoj stranici objaviti podatke o odazivu birača do 11,30 i do 16,30 sati.
Građani EU na izbore izlaze od 23. do 26. svibnja i biraju nove zastupnike Europskog parlamenta koji će ih predstavljati narednih pet godina.