Izložba fotografija Silvije Butković u Đakovu

Izložba fotografija Silvije Butković u Đakovu Izložba fotografija Silvije Butković u Đakovu

foto: Silvija Butković

U Đakovačkom Centru za kulturu do 31. srpnja možete pogledati izložbu fotografija Silvije Butković pod nazivom "Sviraj, sviraj, nemoj stati...". Glazbeni instrumenti kao neizostavni dio svečane povorke Đakovačkih vezova nadahnuli su ovogodišnji postav.

Sviraj, svirče, nemoj stati

Svaka će ti cura dati,

Neka dinar, neka dva

Da ne sviraš badava...

plakat_najava_silvija-butkovic.jpg

Spoznajući sebe, Slavonci se ne odvajaju od svojega vremena – pa je za njih pjesma „jedna vječita renesansa“. Važno im je da bude zanimljiva i da ponikne iz života. Šokci su čeljad vilovita, od naravi pjevači i svirači. Slavonska je pjesma nikla upravo iz čovjeka i krajolika. Ona je njegov pokretač, njegovo čuvstvo... najjače oruđe otkrivanja emocija. Kroz pjesmu progovaraju srce, misli... čovjekova duša! Glazbala, instrumenti? Njima je naš čovjek posvećivao iznimnu pažnju. Mukotrpnom izradom izazivali bi zadovoljstvo i ushit. Iskazivala se glazbalima ne samo radost i veselje nego nerijetko i tuga, bol, patnja... Pjesmom je Slavonac mogao kazati sve! Pod okriljem noći, kad selo ne diše, kad sve spava, samo huk sove podsjeti da nisi sam, sokakom bi se začuli lagani zvuci tambure... zvuci koji odaju momkovanje, zvuci pod pendžerom lipe Šokice kojoj momak svoju ljubav povjerava.

...Klikću žice u samice kao ptice!...

I nije progovarala samo ljubav. Možda baš tužni zvuci violine prate nesretnu, neprežaljenu, ostavljenu, zaboravljenu ljubav...Precizno umjetničko oko marljive fotografkinje Silvije Butković opaža slavonske motive vrijedne divljenja. Ne čudi da njezin rad biva iz godine u godinu nagrađivan diljem hrvatske nam domovine. No, autoričin rad prepoznat je i cijenjen i izvan naših granica. Sve što čini zaslužuje našu pažnju i poštovanje! Glazbeni instrumenti kao neizostavni dio svečane povorke Đakovačkih vezova Silvijina su inspiracija ovogodišnje izložbe nazvane Sviraj, sviraj, nemoj stati... Ponovno – (ne)svjesno autorica ostavlja značajan doprinos svome Gradu i manifestaciji koja tradicijsku kulturu istočne Slavonije ne baca u zagrljaj zaborava. Fotografije prikazuju jedinstvenost pjesme i onih koji neumorno potiču igru kola spretnim prstima i trzajima. Tu su i naši najmlađi čuvari tradicije! Ova izložba posvećena je i njima – našoj budućnosti! 

Neka zvuci slavonske duše odjekuju fotografijom Đakovačkih vezova i našega zavičaja!

Ma gdje da sam bio, pošo, pratila me svuda pjesma i tambura moja stara, ta šokačka pjesme česma.

 

Marko Sabljaković, mag. educ. croat.

 

fotka-silvija.jpg SILVIJA BUTKOVIĆ

Umjetnički fotograf / književnica / fotoreporter-dopisnik / turistički vodič

Rođena je u Osijeku 1964. godine, djetinjstvo je provela na otoku Lo­ši­nju, a sada živi i radi u Đakovu u Državnoj ergeli lipicanaca Đakovo (turizam i marketing). Do sada se vrlo uspješno okušala u umjetničkoj fotografiji, poeziji, prozi, haiku pjesništvu i haigama. Od 2005. godine do danas priredila je 22 samostalne foto-izložbe: Oslobođena kap / Plemenitaši / Moje modrine/ Mirisi jutra / Na vrhovima prstiju/Čuvari baštine/ Slavonija u oku / Slavonski akvarel/ Rukoplet / Londonske šetnje / Tena u srcu / Biserje ravnice / Plesnim korakom ispred / Prsluk šila,vezak vezla / Kazališni vremeplov / Šešir moj… / I za kraj...KAZALIŠTE / Konji bili, konji vrani... / Božićni bal lipicanaca / Noć muzeja J.J.Strossmayera 2018.-„Ergela Đakovo, tradicija konjičkog sporta“ / Zaljubljeni u...KAZALIŠTE / Sviraj, sviraj, nemoj stati...

Njezini su foto-radovi primljeni na 140 skupnih izložbi u zemlji i svi­je­tu. Sa svojim foto-izložbama gostovala je u 20-ak gradova u Hrvatskoj i izvan zemlje – Beč, Skopje, Sarajevo i Tuzla. Za svoje je fotografije primila veli­ki broj nagrada i po­hva­la. Njezine su fotografije objavljivane i u stručnim foto­ časo­pi­si­ma i turi­sti­č­kim vodičima za Slavoniju i Hrvatsku. Svojim je rado­vima ilustrirala nekoliko knjiga i naslovnica drugih autora. Kao aktivnoj članici FKK Đakovo dodijeljena joj je i plaketa Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske župa­ni­je za 2010. godinu za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značenja za raz­vi­tak tehni­čke kulture na području Osječko-baranjske županije, 2014. godine po­ve­lja zahvalnosti Zajednice tehničke kulture Grada Osijeka, a 2015. godine uru­če­na joj je i Godišnja nagrada Grada Đakova za posebna ostvarenja na području kulture.

Iz književnog stvaralaštva izdvajamo tri samostalne poetske zbirke: Dotak­nuta snom, Oslobođena kap i Zapletena u mreže.Radovi joj se nalaze u 12 antologija haiku pjesništva u Japanu, u 2 anto­lo­gije haiku pjesništva u Italiji i u antologiji haiku pjesništva u Hrvatskoj. U Japanu 2007. pripala joj je titula Master Haiga Artist (majstor umjetničke haige) kojom su potpisane njene haige sve do danas. Pjesme i prozni uradci nalaze joj se u 90 zbornika diljem Hrvatske. Članica je mno­go­broj­nih fotografskih i književnih udruga u Hrvatskoj: FK Rijeka i FKK Đakova, članica je Hrvatskog sabora kulture Zagreb, Matice hrvatske ogranka Đakovo, Ogranka DHK slavonsko-baranjsko-srijemskog, Društva haiku pjesnika iz Zagreb, članica Svjetskog haiku društva World Haiku Association u Japanu, HKD u Rijeci, Udruge pjesnika „Antun Ivanošić“ iz Osijeka, Udruge slikara Đakovštine „Suncokret“ i Udruge turističkih vodiča u Osijeku. Fotoreporter i vanjski suradnik je za Pixell Media d.o.o. Zagreb i web portala ĐAKOVO-danas.