Izložba i okrugli stol o Branku Mihaljeviću

Izložba i okrugli stol o Branku Mihaljeviću Izložba i okrugli stol o Branku Mihaljeviću

Izložba „Branko Mihaljević – I kad umrem pjevat će Slavonija” otvorena je u Muzeju Slavonije u sklopu 28. SLUK-a, u povodu 90. obljetnice rođena tog poznatog hrvatskog skladatelja. Dio postava posudio je i Radio Osijek.

Muzej Slavonije, u suradnji s Dječjim kazalištem Branka Mihaljevića u Osijeku, organizirao je izložbu o Branku Mihaljeviću u sklopu 28. Susreta lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske. Na izložbi su postavljeni segmenti scenografije i lutke iz slavnih Mihaljevićevih predstava “Zeko, Zriko i Janje” i “Vesela avlija” koje su posuđene iz fundusa osječkog Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića dok je iz fundusa više zbirki Muzeja Slavonije izložen izbor osobnih predmeta, plakata, nagrada, ploča, knjiga, umjetnina, fotografija, dokumentacije i notnih zapisa koje je Muzej Slavonije 2011. godine, kao cjelinu radne sobe Branka Mihaljevića, u ime cijele obitelji Mihaljević darovala njegova udovica gospođa Miroslava Mihaljević.

Dječje kazalište Branka Mihaljevića na posudbu je dalo scenografije, lutake i dokumentaciju, HRT – Radio Osijek posudio je arhivske tonske zapise, a Studio Ypsilon ustupio film o Branku Mihaljeviću.

Nakon otvorenja održan je okrugli stol na kojem je o kazališnom djelovanju Branka Mihaljevića govorila Jasminka Mesarić, o radijskom i novinarskom poslu Mihaljevića Dražen Dragušica te autor izložbe kustos Grgur Marko Ivanković.

Izložba se u Muzeju Slavonije može razgledati do rujna ove godine.

Grgur Marko Ivanković