Izložba i radionica baranjskih čarapaka

Izložba i radionica baranjskih čarapaka

U Etnološkom centru baranjske baštine u Belome Manastiru u ponedjeljak, 12. srpnja otvara se izložba baranjskih čarpaka ukrašenih šokačkim vezom. Tri dana kasnije, u četvrtak, 15. srpnja na radionici se može vidjeti kako se izrađuje taj dio nošnje.

Na izložbi, koja će biti otvorena do kolovoza, postavljeni su segmenti životnog stvaralaštva i umijeća gospođe Janje Jednašić iz Duboševice, narodski Dalyoka.
Janja Jednašić je svoj život posvetila baranjskom, šokačkom vezu, kao i tradiciji i baštini baranjskih Šokaca. "Sate, dane, mjesece i godine je s ljubavlju utkala u brojne predmete, vezenke, bebke, mašlijare, pletenice, ukrase za glavu, rubine i sve ono što daje pečat baranjskom vezu i ruhu", ističu organizatori i dodaju da je izložbu postavio ljubitelj baranjskih običaja i starina gospodin Marko Horvat iz Duboševice.
Etnološki centar baranjske baštine (Kralja Tomislava 70) za posjetitelje je otvoren od ponedjeljka do petka od 8.00 do 16.30 sati. Ulaz je slobodan uz poštivanje svih epidemioloških mjera.
Ministarstvo kulture i medija ove je godine zaštitilo umijeće izrade baranjskih šokačkih vezova utvrdivši mu svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra. Stoga su u Etnološkom centru uz izložbu tradicionalnih baranjskih čarapaka s motivima baranjskog šokačkog veza organizirali i radionicu izrade šokačkih čarapaka, koja će se održati u četvrtak 15. srpnja u suradnji s KUD-om „Seljačka sloga“ iz Gajića. Voditeljice radionice su Eva Kostolić, Eva Balatinac i Jela Bokšić-Nikolić. Voditeljice će demonstrirati tehniku izrade čarapaka i njihovog ukrašavanja tradicionalnim baranjskim, šokačkim vezom.
"Cilj nam je očuvati tradiciju i običaje Baranjaca, kao i promovirati novo zaštićeno nematerijalno kulturno dobro u Baranji", ističu iz Etnogravskog centra baranjske baštine.
Radionica počinje u 10:00 sati. Sudjelovanje na radionici je iz epidemioloških mjera ograničeno na 10 sudionika, zbog toga je obvezna prijava.
Prijaviti se možete na broj telefona +385953788893, do 14 srpnja.
Na radionici mogu sudjelovati i djeca mlađeg uzrasta, ali u pratnji roditelja.