Izložba "Osijek na udaru brutalne agresije" u Budimpešti

Izložba "Osijek na udaru brutalne agresije" u Budimpešti Izložba "Osijek na udaru brutalne agresije" u Budimpešti

fotografije FB stranica Udruge Heroji Osijeka

Na poziv Veleposlanika Republike Hrvatske u Mađarskoj Mladena Andrlića i ravnateljice HOŠIG-a Ane Gojtan mulimedijska izložba "Osijek na udaru brutalne agresije" otvorena je u Hrvatskoj osnovnoj školi i gimnaziji /HOŠIG/ u Budimpešti. Postav se može pogledati do 22.listopada.

brutalna-agresija-plakat.jpgNakon velikog uspjeha multimedijske izložbe koja je tijekom 2018. godine otvorena u Osijeku i Laslovu, a 2019. prezentirana u Europskom parlamentu u Bruxellesu, Gradskom muzeju Vukovar i tijekom rujna u Galeriji "Kristofor Stanković" u Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu, izložba nastavlja svoje međunarodno predstavljanje u susjednoj državi Mađarskoj.

Izložba autora Zlatka Dernaja, ratnog Načelnika inženjerije i predsjednika braniteljske udruge Heroji Osijeka sastoji se od 27 panela sa 41 fotografijom, zajedno sa 8 minutnim dokumentarnim filmom Branka Peka, ratnog izvjestitelja HRT-a čini kolaž individualnih priča o razaranju hrvatskog grada Osijeka u nametnutom ratu i brutalnoj agresiji 90-tih. Izložba šalje snažne antiratne poruke i svojevrsni je podsjetnik i upozorenje za buduće generacije na zaustavljanje svih agresija, neciviliziranosti i zločina.

Izradu jedinstvene i reprezentativne izložbe sufinanciralo je Ministarstvo hrvatskih branitelja i Grad Osijek, a tisak izložbenih panela, dizajn plakata i kataloga izvršio je FOTO ART Studio Marina Topića, uz potporu Hrvatskih cesta.

Izložba je nastala kao izbor fotografija iz Zbirke fotografija ratnih razaranja grada Osijeka 1991. koji se danas čuva u Državnom arhivu u Osijeku, kao i dokumentarnih ratnih filmskih zapisa.

Autor izložbe Zlatko Dernaj posebno ističe da "izložba šalje jasno artikulirane poruke o apsurdnosti i strahotama rata, educira o razarajućim posljedicama i ukazuje na važnost održavanja mira i izgradnje Europske budućnosti napretka za sve građane".

Izložba u glavnom gradu Mađarske moći će se pogledati do 22. listopada 2019.