Izložba "Osijek na udaru brutalne agresije"

Izložba "Osijek na udaru brutalne agresije"

Foto: Odbor za branitelje HDZ Osijek

Odbor za branitelje osječkoga HDZ-a organizira u povodu Dana državnosti i Dana osječkih branitelja Multimedijsku izložbu "Osijek na udaru brutalne agresije". Izložba je postavljena u Arheološkom muzeju Osijek, a svečano će biti otvorena u 20 sati i 30 minuta.

Osijekmirni srednjeeuropski grad, četvrti grad po veličini u Republici Hrvatskoj, do 1991. godine poznat kao veliko industrijsko i kulturno središte Slavonije, sveučilišni grad čije su fakultete pohađali studenti iz cijele jugoistočne Europe, brutalno je napadnut i razaran od ljeta 1991. do svibnja 1992.god., a također i tijekom ljeta 1995. god.
Prvi na udaru neprijateljskog razaranja grada, pored civilnog stanovništva, bili su gospodarski objekti. Proizvodni pogoni trpe svakodnevna razaranja i požare. Pogođeni su Saponia, LIO, Pivovara, HEP-Toplana, OLT,…Tvornica žigica „Drava“ i MIO „Standard“ uništavani su čak i avionskim bombama velike snage. Na nišanu ubojitih topova, haubica i minobacača bili su i Klinički bolnički centar, Stanica hitne medicinske pomoći, Domovi zdravlja i druge zdravstvene ustanove, koje su bile jasno označene znakovima Crvenog križa. Tijekom prvih četiriju mjeseci agresije na Osijek, samo je na bolnicu palo više od 350 granata, rekao je organizator izložbe, Dalibor Križanović.
Škole, vrtići te ostale obrazovne ustanove sustavnim razarenjem postale su neupotrebljive za bilo kakav rad. Posebnu mržnju agresor je pokazao rušenjem hrvatskih sakralnih svetinja. Ponajviše je stradala konkatedrala  sv. Petra i Pavla apostola koja je agresorskim napadima gotovo godinu dana sustavno razarana, a počinjena šteta iznosi više od 2 milijuna EURA.
Agresor prilikom razaranja grada nije štedio ni kulturne ustanove i spomenike nulte vrijednosti. Tako je izravnim projektilima stradalo Hrvatsko narodno kazalište, barokna Tvrđa, Povijesni arhiv, secesijski niz u Europskoj aveniji , koji predstavljaju simbole grada.
Brutalnom agresijom oštećeno je ukupno 129 gospodarskih tvrtki, 38 industrijskih objekata i više od 18500 stambenih objekata, a ukupna šteta se procjenjuje na iznos od 2.175.000.000 EUR, dok je za usporedbu, državni proračun RH za 1992. godinu bio oko 5 milijardi EUR, iz čega se može zaključiti koliko je zapravo veliki gubitak počinjen agresijom Srbije i JNA. Tijekom obrane grada poginulo je 1724 građana i to 1327 branitelja i 397 civila.
Izložbom želimo skrenuti pozornost široj zajednici na brutalno razaranje europskog multikulturalnog grada i ukazati na potrebu većeg angažmana hrvatskih i europskih institucija radi namicanja sredstava za kvalitetnu obnovu, trajnu zaštitu i očuvanje  graditeljskih i povijesnih vrijednosti grada Osijeka.

Dalibor Križanović i Zlatko Dernaj u programu Radija Osijek