Izložba "Osijek na udaru brutalne agresije"

Izložba "Osijek na udaru brutalne agresije" Izložba "Osijek na udaru brutalne agresije"

Autor izložbe Zlatko Dernaj (Foto: Stjepan Filipović)

Nakon velikog međunarodnog uspjeha reprezentativna i vrijedna izložba upozorenja i memorije na ratna stradanja industrijske, urbane i kulturne baštine grada Osijeka devedesetih po prvi put je otvorena u jednoj ustanovi osnovnoškolskog obrazovanja u Hrvatskoj.

Izložba je, u povodu 28. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 22. godišnjice završetka mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja, otvorena u Osnovnoj školi Frana Krste Frankopana na poziv ravnatelja ustanove prof. Antuna Ptičara.
Izložba je tijekom 2018. god. prezentirana u Arheološkom muzeju u Osijeku i Domu kulture "Petöfi Sándor" u Laslovu, a 2019. u Europskom parlamentu u Bruxellesu, Gradskom muzeju Vukovar-dvorac Eltz, Galeriji "Kristofor Stanković" u Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu, Hrvatskoj gimnaziji HOŠIG u Budimpešti, Hrvatskom kazalištu u Pečuhu, Muzeju Đakovštine u Đakovu i Likovnom salonu "Vladimir Becić" u Slavonskom Brodu. UHP-Verein kroatischer unternehmer u Austrijskoj prijestolnici Beč od 22.do 25. studenog 2019. također je bio domaćin izložbe, što je bio još jedan u nizu vrijedan međunarodni događaj promicanja vrijednosti mira, slobode i Hrvatske države.
Izložba autora Zlatka Dernaja ratnog načelnika inženjerije i predsjednika braniteljske udruge heroji Osijeka sastoji se od 27 panela sa 42 fotografije, zajedno s 8 minutnim dokumentarnim filmom Branka Peka, ratnog izvjestitelja HRT-a čini kolaž individualnih priča o razaranju hrvatskog grada Osijeka u nametnutom ratu i brutalnoj agresiji 90-tih. Izložba šalje snažne antiratne poruke i svojevrsni je podsjetnik i opomena za mlađe generacije na zaustavljanje svih agresija, neciviliziranosti i zločina.
Autor izložbe Zlatko Dernaj posebno ističe da "izložba šalje jasno artikulirane poruke o apsurdnosti i strahotama rata, educira o razarajućim posljedicama i ukazuje na važnost održavanja mira i izgradnje Europske budućnosti napretka za sve građane". Izložba se može pogledati do 17. siječnja.