Izložba "Priča o nezaboravu – ostavština Hermanna Weissmanna..."

Izložba "Priča o nezaboravu – ostavština Hermanna Weissmanna..."

Foto: HRT/Radio Osijek/Grgur Marko Ivanković

U Muzeju Slavonije postavljena je izložba "Priča o nezaboravu – ostavština Hermanna Weissmanna u muzejskim ustanovama Osijeka". Publika može do prosinca istodobno pogledati i gostujuću izložbu "Priče Židova", a muzej je otvoern od 10 do 18 sati.

weismann-kolaz.pngNa izložbi, ali i na tematskom predavanju "Sačuvani dijelovi ostavštine Weissmann" građani mogu saznati više o životu osječkog odvjetnika i kolekcionara. Autori izložbe Priča o nezaboravu – Ostavština Hermanna Weissmana u muzejskim institucijama Osijeka govore o objedinjenoj ostavštini dr. Hermanna Weissmanna, pohranjenoj u Povijesnom odjelu, Odjelu umjetničkoga obrta, Numizmatičkom odjelu i Odjelu knjižnice Muzeja Slavonije. Riječ je o ciklusu od 12 bakroreza staroga Osijeka,  obiteljskoj knjižnici s više od četiri tisuće bibliografskih jedinica, antičkoj i srednjovjekovnoj numizmatici, ali i vrijednom, umjetničkom kućnom inventaru.
Grad Osijek u suradnji s nizom europskih gradova i kulturnih institucija uključuje se u projekt Rediscover, expose and exploit the concealed Jewish heritage ofthe Danube Region/ Ponovo otkriti, izložiti i iskoristiti skrivenu židovsku baštinu, s ciljem otkrivanja skrivenih potencijala u židovskom kulturnom bogatstvu, njezine tradicijske baštine, svakodnevice, ostavštine poznatih i priznatih pojedinaca. "Muzej Slavonije prepoznao je mogućnost prezentacije vrijedne ostavštine dr. Hermanna Weissmanna te u četvrtak predstavlja izložbeni i izdavački projekt u sklopu kojega će se predstaviti vrijedna kulturno-povijesna zbirka poznatog Osječanina, ali i ispripovjedati zanimljiva obiteljska priča. Ministarstvo kulture također je, uz Grad Osijek, podržalo muzejsku inicijativu.
Ovaj vrijedan projekt rezultat je suradnje istraživačkog tima u kojemu se nalaze Branislav Miličić, Grgur Marko Ivanković, Andreja Šimičić i Marina Vinaj, Ivan Roth, Martina Gavran Španiček, Gabrijela Baričić i Ivana Knežević Križić. Projekt je realiziran uz svesrdnu pomoć Židovske općine Osijek te dr. sc. Ljiljane Dobrovšak s Instituta Ivo Pilar", ističe se u najavi izložbe "Priča o nezaboravu – ostavština Hermanna Weissmanna u muzejskim ustanovama Osijeka".
weissmann-izlozba-pozivnica.jpg
Također, od četvrtka 29. listopada Muzej Slavonije ugošćuje izložbu Priče Židova, drugu izložbu koju postavlja kolektiv Muzeja osobnih priča. Riječ je o društveno angažiranom triptihu koji je građen od portreta 26 članova Židovske općine Osijek s njihovim osobnim narativima koji se mogu vidjeti na televizijskom prijemniku postavljenom u centralni prostor uz vedute osječke arhitekture, fotografije zgrada čiji su vlasnici bili Židovi. Izložba tematizira nestajanje jedne male zajednice čiji su narativi zapisani kao osobna svjedočanstva. Isticanje osobnih sjećanja otvara važnost iskustva pojedinaca koji progovaraju o svojem odrastanju u Osijeku, susretanju s predrasudama, holokaustom, ali i o svojem doprinosu obrani grada u vrijeme Domovinskog rata, znanosti, medicini, kulturi.
price-zidova.jpgU fotografijama Jasenka Rasola osjeća se subjektivni doživljaj nestajanja osječke židovske zajednice i fizičko uklanjanje zgrada u vlasništvu osječkih Židova uz razumijevanje da je u prošlosti bilo i prelako i prešutno organizirano izbrisati tisuće života i njihov značaj. To brisanje nisu samo napravili ustaše i Nijemci u vrijeme Drugog svjetskog rata nego i nakon njega komunistička vlast koja je rijetkim preživjelim Židovima oduzimala imovinu i nerijetko ih proglašavala neprijateljima poretka. Izložba je nastala u suradnji autorskog tima – Martina Globočnik, Morana Komljenović, Jasenko Rasol Miroslav Sikavica, Dražen Žerjav uz asistenciju Igora Kuduza.
Obje izložbe biti će otvorene do prosinca 2020. godine, a moći će se posjetiti od utorka do subote u radnom vremenu od 10 do 18 sati.
Mole se posjetitelji da prilikom posjeta Muzeju Slavonije uvažavaju smjernice za sprečavanje širenja Covid-19.