Izložba "Španjolsko slikarstvo od 15. do 18. stoljeća"

Izložba "Španjolsko slikarstvo od 15. do 18. stoljeća"

Bartoloméo Esteban Murillo "Mojsije čudesno izvodi vodu iz stijene", ulje na platnu, 33 x 75 cm

U povodu 400. obljetnice rođenja Bartoloméa Estebana Murilla u Gradskom muzeju Vukovar u Galeriji Oranžerija Dvorca Eltz postavljena je izložba "Španjolsko slikarstvo od 15. do 18. stoljeća" .

Izložba "Španjolsko slikarstvo od XV. do XVIII. Stoljeća. Izbor iz Zbirke Wüllner" posvećena je jednom od velikih europskih umjetnika, geniju baroknog slikarstva Bartoloméu Estebanu Murillu, koji je do kraja 19.stoljeća slovio kao najznačajniji i najpoznatiji španjolski slikar i čija su djela na aukcijama u Europi postizala najviše cijene. Pored rodne Seville, Londona i New Yorka tako se i Vukovar uključuje u gradove koji obilježavaju 400. obljetnicu rođenja ovog slikara. Na izložbi je izloženo jedno malo, ali vrlo značajno Murillovo djelo. To je boceto preparatorio, pripremni rad za jedno od najznačajnijih Murillovih djela, veliku sliku "Mojsije čudesno izvodi vodu iz stijene" koja se nalazi u Hospitalu de la Santa Caridad u Sevilli. Ovaj boceto prikazuje način rada ovoga velikog majstora, kao i proces nastanka, ali i brojne promjene do finalnog djela. Boceto je između prosinca 2017. i ožujka 2018. zajedno sa velikom slikom bio podvrgnut najsuvremenijim znanstvenim analizama i stručnoj restauraciji koje je izveo Instituto Andaluz del Patrimonio Histórico (IAPH) u Sevilli. Oba djela zatim su predstavljena javnosti na izložbi "Murillo cercano. Miradas cruzadas" (Murillo izbliza. Unakrsni pogledi) u Hospitalu de la Santa Caridad za koji su i nastale. Boceto je prošlog mjeseca prenesen iz Seville kako bi kao najvrijednije djelo bio izložen na izložbu u Vukovaru.
Pored Murilla, na izložbi će biti izložena i slika Krštenje Kristovo madridskog slikara José Antolineza, koja se nalazila u Galerie Espagnole / Louvre, u čuvenoj zbirci francuskog kralja Louisa Philippea I. Zatvaranjem te galerije slika je dugo vremena bila u privatnim zbirkama te nakon punih 170 godina ponovno postaje dostupna posjetiteljima izložbom u Vukovaru.
Izložbu upotpunjavanju svojim djelima ostali poznati slikara kao Pere Vall, Pedro Orrente, Antonio Pereda, Fray Juan Andrés Ricci, Vicente Salvador Gómez itd. koji odražavaju slikarstvo svoga vremena i sredina u kojima su djelovali.
Uz otvorenje izložbe tiskan je katalog na hrvatskom jeziku, kao svojevrstan vodič kroz izložbu, dok će uz zatvaranje izložbe biti predstavljen veliki katalog na engleskom i španjolskom jeziku u kome će svoje stručne osvrte na pojedina djela dati profesori sa brojnih španjolskih sveučilišta, kustosi poznatih muzeja iz Španjolske i Njemačke, te znanstvenici i restauratori iz Instituto Andaluz del Patrimonio Histórico (IAPH) u Sevilli.