Iznimne mogućnosti suradnje opolske i osječke regije

Iznimne mogućnosti suradnje opolske i osječke regije

„Gospodarska i svaka druga suradnja poljskog grada Opole i Osijeka itekako je poželjna i moguća“, zaključeno je na današnjim razgovorima u osječkoj gradskoj upravi između počasnog konzula Republike Hrvatske u Poljskoj Andrzeja Żylaka , zamjenika osječkog gradonačelnika Vladimira Hama. I čelnika HGK- županijske komore Osijek, Zorana Kovačevića.

U poljskom gradu Opole otvoren je u travnju ove godine Konzulat Republike Hrvatske, na čelu s počasnim konzulom Andrzejom Żylakom. Riječ je o osobi koja je dugogodišnji prijatelj i "lobist" Osijeka u toj poljskoj regiji, pa su na današnjem sastanku razmatrani konkretni projekti: obnova kulturne baštine kroz programe energetske učinkovitosti po uzoru na poljski model; poljska ulaganja u Industrijsku zonu Nemetin te povećanje već postojeće gospodarske suradnje kona se ostvaruje u visini od 50 milijuna američkih dolara godišnje razmjene u kojoj sudjeluje 70 tvrtki, a postoji još 20 koje se žele uključiti. Ideja je potaknuti sudjelovanje slavonskih gospodarstvenika na jednom od reprezentativnih sajamskih okupljanja u Poljskoj, a zahvaljujući zalaganju konzula Zylaka premostit će se prepreka na koju je danas upozoreno: gospodarski subjekti u Poljskoj nisu obvezni biti članovi gospodarske komore, pa je provjera njihove poslovnosti otežANA.

konzul1.jpgkonzul2.jpg

Konzulat je u travnju simnbolično otvorila ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš. Ministrica Mrak-Taritaš sastala se tada sa čelnicima Opolskog vojvodstva s kojima je razgovarala o značaju energetske infrastrukture za provedbu politike energetske sigurnosti u Srednjoj Europi i o politici zapošljavanja mladih. Poljska strana predstavila je najvažnije projekte koji su u Opolskom vojvodstvu izvedeni sredstvima iz fondova Europske unije.

konzulat.jpgopola.jpg

Obostrano je potvrđen interes za povezivanje na regionalnoj razini. Konzulat RH u Opolama peti je konzulat na čelu s počasnim konzulom RH u Poljskoj, kao potpora daljnjem jačanju gospodarske i kulturne suradnje između Hrvatske i Poljske na regionalnoj i lokalnoj razini.