Izvedena posljednja premijera na OLJK-u, promovirana slikovnica

Izvedena posljednja premijera na OLJK-u, promovirana slikovnica Izvedena posljednja premijera na OLJK-u, promovirana slikovnica
Foto: OLJK/Marin Franov Foto: OLJK/Marin Franov

Foto: OLJK/Marin Franov

Na OLJK-u je izvedena posljednja ovogodišnja premijera, monodrama "Popis", koju publika može vidjeti i večeras. Promoviran je nastavak strip slikovnice o Bonu i Tonu – "Bon Ton i ključ svemira". Osječko ljeto kulture večeras se zatvara.

Nakon vrlo uspješnog uprizorenja prošlogodišnje strip slikovnice „Bon Ton iza duge“, predstavljena je i nova slikovnica Dražena Alerića „Bon Ton i ključ svemira“. I ovu je strip slikovnicu ilustrirao Dražen Jerabek, a line art i kolor potpisuje Igor Bojan Vilagoš. Autor teksta Dražen Alerić istaknuo je kako je prva slikovnica bila namjenski osmišljena za 20. obljetnicu Osječkoga ljeta kulture, a ova donosi posve novu priču, nove avanture mačka i psa Bona i Tona koji su zaživjeli u novoj svemirskoj epizodi. Priča je smještena u svemir budući da tamo možemo putovati i kroz vrijeme, vratiti se, otići u budućnost i učiniti svijet boljim. Ipak Osunčani Ljubičasti Kvadrant metafora je i za naš svijet, zemlju, grad koje isto tako možemo učiniti boljima ako težimo međusobnom pomaganju i ljubavi. Bon i Ton se, naime, bore za vrijednosti koje se trudimo usaditi najmlađima i kojima težimo - ljubav, prijateljstvo, pomaganje drugima, suosjećanje... Poznati svestrani umjetnik, ilustrator Dražen Jerabek kaže kako je ovoga puta tehnika nespecifična za njega – riječ je o digitalnoj ilustraciji u kojoj mu je pomogao Igor Bojan Vilagoš. Mislim da smo napravili dobar posao, kaže Jerabek, budući da smo zaljubljeni u ono što radimo i obojica smo bili iznenađeni kada smo vidjeli konačni rezultat. Nakon pročitanog teksta, prihvatio sam izazov iako su likovi dva oblaka koja sam morao strpati u svemirski brod, našalio se Jerabek. U predstavljanju je sudjelovala i Areta Ćurković koja potpisuje dramatizaciju i režiju predstave nastale prema predlošku Alerićeva prošlogodišnjeg stripa. Nazočne je nasmijao i mali Toma iz Zagreba koji je svima pojasnio zašto mu se svidjela predstava: svi su se dobro obukli i „glumaža“ je bila odlična.

Posljednju premijeru ovogodišnjeg Osječkog ljeta kulture izvela je Olga Pakalović, osječkoj publici omiljena i dobro poznata po brojnim ulogama na Osječkim ljetima kulture (Konstelacije, Macbeth (najkrvaviji do sad), Kisik... i mnoge druge). Monodrama „Potpis“ (prošle godine izvedena kao koncertno čitanje) ove je godine donijela potresnu priču o mladoj, usamljenoj ženi koja pokušava kontrolirati svoj život pišući popis. Popis je prepun usamljenosti, izgubljenosti, ali i topline i prijateljstva. Ako smo hrabri čeprkati sami po sebi možemo se poistovjetiti s problemima koje ima i ona: osjećaj krivnje, tvrdoće prema samome sebi, a popis je u isto vrijeme vodilja, katarza, ali i obveza i opterećenje, budući da se život ne može svesti na papir i ne možemo ga tako lako kontrolirati, pojasnila je Olga Pakalović. Prema tekstu Jennifer Tremblay monodramu „Popis“ režirala je Aida Bukvić, također rado viđena gošća na osječkim kulturnim ljetima. Riječ je o običnoj priči, običnoj ženi koja živi na selu, u život joj ulazi susjeda i rađa se jedno divno žensko prijateljstvo, koje završava tragično, no slušamo tok svijesti naše junakinje koja propitkuje svoj život kroz ovaj specifičan ženski odnos, naglašava Bukvić.
Predstava „Popis“ može se pogledati i u utorak, posljednjeg dana OLJK-a u 21 sat u Barutani. (Tekst: Press služba Osječkog ljeta kulture)