Izviđači iz cijele Hrvatske u Osijeku

Izviđači iz cijele Hrvatske u Osijeku

U povodu 100. godišnjice djelovanja izviđača u Osijeku 13. se zborovanja Saveza izviđača Hrvatske održava upravo u tom gradu. Okupljanja počinju u petak, 17. svibnja, svečano otvaranje je u subotu, a zborovanje traje do nedjelje, 19. svibnja.

Izvršni organizator Zborovanja je Izviđački klub Javor Osijek, koji je pripremio program za više od 1200 sudionika (izviđača, volontera i programskih suradnika.) Na zborovanju, koje traje od 17. do 19. svibnja, sudjeluju izviđači iz 60-ak izviđačkih udruga iz svih krajeva Hrvatske te izviđači iz Sjeverne Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine. Osim izviđačkih volontera iz IK Javor Osijek, UI Slavonski Hrast i OI Javor Zagreb, u programskom dijelu sudjeluju 22 osječke udruge i institucije s pedesetak volontera. U sklopu Zborovanja pripremljeno je više od 55 aktivnosti pod zajedničkim nazivom „Izviđači – škola za život“. Sudionici će imati prilike usvojiti nova znanja i vještine iz raznih područja – prehrane u prirodi, zaštite okoliša, biologije, glazbe, stranih jezika, plesa, radio veza, osnova tehnike, vatrogastva, sporta, hodanja, prve pomoći, kulture ponašanja na sportskim događajima, slavonskog kola, zlatoveza i dr. Tijekom zborovanja održat će se i Državna izviđačka olimpijada, a za sudionike će biti organizirani izleti u PP Kopački rit, Vukovar i osječki Zoološki vrt.
Dodatno, sudionici će moći sudjelovati u četiri različite humanitarne aktivnosti: „Dobrovoljno darivanje krvi“, „Pet po pet za sretan dječji svijet“, „Kutija sreće za izviđačko srce veće“ te „Plastičnim čepovima do skupih lijekova“.