Izvrstan nastup Hrvatskog pjevačkog društva "Lipa" u Sisku

Izvrstan nastup Hrvatskog pjevačkog društva "Lipa" u Sisku

foto:Zoran Svoren

Hrvatsko pjevačko društvo "Lipa" nakon punih je 14 godina (nedjelja, 15. travnja 2018. godine) gostovalo u Sisku, gdje je održalo izvrstan nastup .

„Lipa“ je u središtu Sisačko-moslavačke županije gostovala na poziv prijateljskoga Hrvatskog pjevačkog društva „Danica“ koje ove godine slavi punih 150 godina djelovanja. Tim povodom organiziran je svečani koncert, odnosno smotra pjevačkih zborova na kojoj su nastupili zborovi iz Opatije, Siska, Petrinje i Osijeka, a „Lipa“ je, kao višestruki i aktualni pobjednik državnog natjecanja pjevačkih zborova (osvojeni Grand Prix i prvo mjesto na posljednjem natjecanju hrvatskih pjevačkih zborova, održanom u listopadu 2017. u Rovinju), bila poseban gost. Lipašice i lipaši predstavili su se mini koncertom s ukupno šest pjesama, a na repertoaru se našla zanimljiva kombinacija klasičnih te pop-rock i gospel skladbi. Pod ravnanjem dirigentice prof. Valerije Fischbach oduševili su zahtjevnu sisačku publiku te zaslužili ovacije i uzvike „Bravo!“.   

Ovo je bio nastavak dugogodišnje uspješne suradnje između „Danice“ i „Lipe“ kao pjevačkih zborova s tradicijama dugim čak 150, odnosno 142 godine. Prethodna uzvratna gostovanja dogodila su se 2004. godine, kada je „Lipa“ zapjevala u sisačkoj Glazbenoj školi Frana Lhotke, te 2005., kada je „Danica“ nastupila u osječkoj Crkvi sv. Križa u Tvrđi. Nakon uspješnoga koncerta nastavljeno je druženje članova svih zborova, a dogovoren je nastavak suradnje na novim projektima. „Lipa“ je dobila pozive i za novih nekoliko gostovanja u Hrvatskoj, poput tradicionalnih Dana zborske glazbe u Opatiji. Valja naglasiti kako je sisačko gostovanje uvod za niz zanimljivih i atraktivnih aktivnosti koje će lipašice i lipaši imati do kraja ove sezone. 

/iz priopćenja dopredsjednika i glasnogovornika HPD-a “Lipa” Osijek Tomislava Levaka/