Javna tribina "Kako postati udomitelj?"

Javna tribina "Kako postati udomitelj?"

UNICEF-ove promidžbene fotografije za kampanju "Svako dijete treba obitelj"

U Američkom kutku Gradske i sveučilišne knjižnice u četvrtak, 11. listopada u 17 sati održat će se javna tribina "Kako postati udomitelj?". Svrha javne tribine jest pružiti svim zainteresiranima informacije vezane za udomiteljstvo djece.

Tribinu u sklopu trogodišnjeg programa "Učini pravu stvar za dječji osmijeh – podrška udomiteljskim obiteljima" organiziraju Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek i Centar za nestalu i zlostavljanu djecu u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Osijek, Domom za odgoj djece i mladeži Zadar te Centrom za pružanje socijalnih usluga u zajednici Klasje. Svrha javne tribine jest pružiti svim zainteresiranima informacije vezane za udomiteljstvo djece, kao i objašnjenja zakonskih preduvjeta i postupaka koji su potrebni za postati udomiteljem. "Ovom tribinom nastoji se pridonijeti i poduprijeti aktualna nacionalna kampanju o udomiteljstvu djece 'Svako dijete treba obitelj' koju provode Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Unicef i Forum za kvalitetno udomiteljstvo na lokalnom području", ističu organizatori.
Prema posljednjim podacima Ministarstva u udomiteljskim obiteljima smješteno je 2259 djece. U domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi smješteno je 814 djece, od kojih 169 djece živi u stambenim zajednicama u programu organiziranog stanovanja uz podršku odgajatelja, a 90 djece je mlađe od tri godine.