Jednoglasno za osnivanje Centra za autizam

Jednoglasno za osnivanje Centra za autizam

Vijećnici osječkog gradskog vijeća danas su jednoglasno donijeli zaključak o pokretanju inicijative za osnivanje Centra za autizam.

Kako stoji u zaključku, ovom se inicijativom "stvaraju uvjeti za ranu dijagnostiku, ranu intervenciju, rješavanje problema djece predškolskog i školskog uzrasta, rješavanje skrbi i rehabilitaciju odraslih osoba s autizmom te osnivanje stacionarnog odjela za krizna stanja". Istodobno se pozivaju gradovi, općine i županije s područja Slavonije i Baranje, nadležna ministarstva i ustanove da se – i financijski – uključe u ostvarenje ovog projekta.

Kako je istaknuo vijećnik Građanske opcije grada Osijeka Miroslav Šimić koji je tražio da se ta točka uvrsti u današnji dnevni red, posebno je važno što se u zaključku navodi da se ide na otvaranje regionalnog centra kojemu će kapacitet biti sukladan broju korisnika i njihovim potrebama. Takav je zaključak, rekao je Šimić, potreban kako roditelji i njihova djeca kojima je taj centar prijeko potreban ne bi dobili samo nekih stotinjak četvornih metara prostora, o čemu se ovih dana govorilo, pa čak i kao konačno rješenje. Svi su svjesni kako će do realizacije tog projekta proći nekoliko godina, ali se posebno ističe kako je potrebna suradnja s drugim nadležnim institucijama. "U pronalasku što boljeg rješenja potrebna je koordinacija i grada i županije, ali i svih drugih", ističe vijećnik Miroslav Sikora. Podsjeća da je županija osječko-baranjska pokrenula osnivanje Centra za ranu dijagnostiku autizma koji će djelovati pri SUVAG-u, no niz je drugih detalja koje svakako treba uključiti u taj projekt, a među njima je svakako zaštita dentalnog zdravlja osoba s autizmom. "Sve su to pojedinačne mjere, prilično raštrkane i tome treba voditi računa kako bismo došli do cjelovitog rješenja koje će biti na zadovoljstvo svih korisnika", rekao je Sikora. Marija Vrkić predlaže da se uz Ministarstvo socijalne skrbi i mladih, koje je do sada bilo vezano uz ovu problematiku, uključe i druga – znanosti, obrazovanja i sporta, te ministarstvo zdravlja. U regiji, prema svjetskim referencama, ima oko dvije tisuće autistične djece, a te brojke govore kako je regionalni Centar više nego potreban, istaknula je Tea Mirošević. O njegovim prostornim kapacitetima ne govori se napamet, jer nije riječ samo o djeci i odraslim osobama s autizmom, nego je on potreban za rehabilitaciju i njihovih roditelja i zajednice u kojima te osobe žive.