Još četiri slavonska grada ulaze u projekt regeneracije?

Još četiri slavonska grada ulaze u projekt regeneracije?

Gradonačelnik Đakova Marin Mandarić i ministrica Gabrijela Žalac (Foto: MRRFEU)

Nakon Vukovara i Belog Manastira s općinom Darda u pilot program integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova mogla bi biti uključena još četiri grada s područja Slavonije i Baranje – Pleternica, Nova Gradiška, Slatina i Đakovo.

Gradonačelnicima, među kojima su bili i čelni ljudi Imotskog, Garešnice, Novske i Popovače, gradova koji su također potencijalni kandidati za ulazak u taj projekt, Odluke o područjima za moguće proširenje provedbe tog programa dodijelila je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.
Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, zajedno s Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava provodi spomenuti Program u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., i Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., a trenutačno se provodi u pet malih depriviranih gradova između 10 i 35 tisuća stanovnika (uz dva s istoka Hrvatske tu su još Knin, Benkovac i Petrinja). U sklopu Programa integrirane regeneracije moguća je provedba infrastrukturnih projekata iz različitih područja (okoliš, mobilnost, turizam, kultura, poljoprivreda, poduzetništvo i slično) koji su financirani iz Europskog fonda za regionalni razvoj te “soft” projekata usmjerenih na jačanje ljudskih potencijala financirani iz Europskog socijalnog fonda, što prati iznos od 120 milijuna eura.
"Pokrenuli smo pripremne aktivnosti za proširenje Programa integrirane regeneracije jer su upravo mali gradovi prepoznati kao generatori razvoja, posebno na područjima zahvaćenima izuzetno nepovoljnim demografskim i ekonomskim trendovima", naglasila je ministrica Žalac. U ime svih gradonačelnika zahvalila je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić te je naglasila kako se susreću s brojnim izazovima, a u Programu integrirane regeneracije vide priliku za osiguravanje potrebne infrastrukture za cjelokupni razvoj.