J.P. Klein u Vukovaru

J.P. Klein u Vukovaru

Počasni građanin Grada Vukovara, bivši prijelazni upravitelj hrvatskog Podunavlja Jacques Paul Klein, posjetio je u nedjelju Vukovar. S gradonačelnikom Željkom Sabom razgovarao je uglavnom o gospodarskim pitanjima, a pitanje dvojezičnosti nije želio posebno komentirati.

Počasni građanin Grada Vukovara, bivši prijelazni upravitelj hrvatskog Podunavlja Jacques Paul Klein, prijepodne je obišao "Mjesto sjećanja - Vukovarsku bolnicu 1991.", nakon čega ga je primio vukovarski gradonačelnik Željko Sabo koji mu je zahvalio na svemu što je učinio stvarajući preduvjete za povratak u Vukovar. Napomenuo je kako su razgovarali ponajprije o gospodarskom napretku istočne Slavonije.

Jacques Paul Klein je izrazio razočarenje brzinom razvoja Vukovara, a gospodarski napredak smatra ključnim pitanjem istočne Slavonije: "Pričali smo o mnogim stvarima, a najvažnije je bilo pitanje gospodarstva i nesmijemo dopustiti da bilo kakva druga pitanja ometaju razvoj Vukovara. Malo sam razočaran što nije bilo više međunarodne pomoći u Vukovaru jer nakon mirne reintegracije, u Zagrebu mi je obećano da će razvoj Vukovara biti brz i da će se jako puno ulagati u razvoj istočne Slavonije, no to nije tako i zato sam razočaran."

O pitanju dvojezičnosti samo je naveo nekoliko primjera o pravima manjina u svijetu: Slučaj registracijskih pločica u Bosni i Hercegovini, iz povijesti izdvojio primjer novčanica u Austro-Ugarskoj i Belgiji, a posebice je naglasio slučaj manjina u Francuskoj: "U Francuskoj nema niti spomena nacionalnosti koje je čak i zakonom zabranjeno. Tu imamo Korzikance, Bretance, Alzašane... koji svi imaju i podučavaju svoje zasebne jezike, no nitko od njih ne spominje kojoj nacionalnosti pripada jer svi su oni Francuzi. Tako bi trebalo razmišljati i u Hrvatskoj."

Bivši prijelazni upravitelj hrvatskog Podunavlja i počasni građanin Grada Vukovara Jacques Paul Klein u poslijepodnevnim satima posjetio je Memorijano groblje žrtava Domovinskog rata, te Spomen dom i masovnu grobnicu na Ovčari.