Julije Benašić za Kolara i Ivankovca

Julije Benašić za Kolara i Ivankovca

Mario Kolar dobitnik je Nagrade Julija Benešića za knjigu „Nuspojave čitanja“, a Povelja uspješnosti ove je godine dodijeljena Davoru Ivankovcu za niz kritika objavljenih između dvaju Đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara. Priznanja će im biti uručena danas u Đakovu u sklopu Slavonsko-baranjsko-srijemskih hrvatskih književnih dana.

Nagrade tradicionalno dodjeljuje Društvo hrvatskih književnika Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski, Ogranak Matice hrvatske u Đakovu i i Grad Đakovo.

„Ono što povezuje ovogodišnje kritičarske laureate – Davora Ivankovca i Marija Kolara eksplicitno je signiran stav o književnoj kritici kao subjektivnoj djelatnosti, odnosno o djelatnosti koja, pod utjecajem radikalnog niveliranja kvalitativno posve nasuprotnih estetskih fenomena u kulturi, gubi kriterijske oslonce, mogućnost objektivne prosudbe, ali i deautorizira poziciju kritičara. Dok Davor Ivankovac piše kako je svako čitanje na koncu subjektivno, Mario je Kolar još eksplicitniji dizajnirajući korice svoje kritičarske knjige rečenicom koja je, zapravo, komunikacijska igra s teorijom Milivoja Solara o smrti ukusa: Ako je ukus mrtav, znači da više nema kriterija prema kojima možemo suditi o djelima, a to znači da je svako djelo dobro, a ako je svako djelo dobro, onda zapravo nijedno nije dobro. Kolarova je kritičarska knjiga, i njegova kritika uopće, u svim strukturnim segmentima uzorak odgovornoga i argumentiranoga pristupa prosudbi teksta o kojemu piše, a, uz to, osvjetljava i jedan posve zasjenjeni segment hrvatske književne, znanstvene i časopisne produkcije… (Iz obrazloženja nagrade dr. sc. Gorana Rema)