K. Kruhonja: "Lipe će živjeti, no ovaj nam slučaj mora biti pouka"

K. Kruhonja: "Lipe će živjeti, no ovaj nam slučaj mora biti pouka" K. Kruhonja: "Lipe će živjeti, no ovaj nam slučaj mora biti pouka"

fotografija Amoreta Bajto

"Lipe će živjeti, to je građanima najvažnije", rekla je na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Ulici cara Hadrijana uz drvored lipa koje se nalaze u sklopu građevinskog projekta Grada Osijeka "Centar za posjetitelje", osječka gradska vijećnica iz redova stranke "Možemo" Katarina Kruhonja.

"Iako nešto oštećene, lipe će preživjeti prvenstveno zahvaljujući svom dubokom korijenju i  odmicanju betonskih rubnjaka, što je Grad pod pritiskom građanske inicijative Patuljasta rapsodija obećao napraviti, no ovaj slučaj upozorava na nedostatak jasne politike očuvanja i povećanja ukupnog fonda drveća u Osijeku i na potrebu unapređenja regulative i prakse", kaže Kruhonja te dodaje kako smatra da se izvođačima radova treba zadati kao obveza očuvanje zelenog fundusa i briga o zelenilu, a da je to u sklopu ovog projekta propušteno napraviti.

"Osijek se ponosi epitetom "zelenog grada"i mora imati svoju "zelenu politiku". Grad Osijek je od 2009. do 2019. godine izrađivao "zeleni katastar" u koji su upisana sva osječka stabla, no taj se popis ne koristii i ne ažurira", upozorava Kruhonja. "Imamo Sveučilište, Odjel za biologiju, znanstvenike i stručnjake koji se trebaju baviti ovom problematikom, a imamo i potrebu zaštititi svako stablo, ne samo iz estetskih ili emocionalnih razloga, već i zato što nam prijete klimatske promjene. Ideja da je dovoljno samo nadomjestiti svako posječeno stablo više "ne drži vodu"; novo vrijeme traži sustavne projekte pošumljavanja i ozelenjavanja svih prostora", zaključuje Kruhonja.

Možemo - lipe u Osijeku WEB