Kako mineralna gnojiva zamijeniti mikrobiološkim pripravcima?

Kako mineralna gnojiva zamijeniti mikrobiološkim pripravcima? Kako mineralna gnojiva zamijeniti mikrobiološkim pripravcima?
foto Radio Osijek / KI foto Radio Osijek / KI
foto Radio Osijek / KI foto Radio Osijek / KI
foto Radio Osijek / KI foto Radio Osijek / KI

foto Radio Osijek / KI

Na osječkom Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u utorak je održana uvodna konferencija projekta "Primjena inovativnih bioloških pripravaka u održivim tehnologijama biljne proizvodnje" kojoj je cilj mineralna gnojiva zamijeniti mikrobiološkim pripravcima uz održanje proizvodnje.

Uvodna konferencija projekta "Primjena inovativnih bioloških pripravaka u održivim tehnologijama biljne proizvodnje" održava se danas na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku. Riječ je o projektu vrijednom gotovo osam milijuna kuna, od čega je preko 5 milijuna sufinancirano sredstvima Europske unije. Kako je istaknuo voditelj projekta Zdenko Lončarić, osim edukacije, umrežavanja i implementacije ideja u gospodarstvo, osnovni je cilj projekta zamijeniti mineralna gnojiva mikrobiološkim pripravcima uz održanje proizvodnje: "Očekujemo da ćemo naći tehnološki odgovor koliku količinu mineralnih gnojiva možemo zamijeniti mikrobiološkim preparatima bez gubitka prinosa ili barem bez gubitka profita. Ujedno želimo i obogatiti tlo tako da su naši interesi višestruki. Uz sve to poljoprivreda mora biti održiva i u ekonomskom i u ekološkom smislu, ali isto tako želimo postići što je veći prinos i smatramo da mikrobiološki pripravci mogu povećati raspoloživost hrane."

"Primjena inovativnih bioloških pripravaka u održivim tehnologijama biljne proizvodnje" je samo jedan u nizu kvalitetnih i hvalevrijednih projekata, rekao je dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Krunoslav Zmaić i dodao da se time nastavlja suradnja s gospodarstvenicima: "Naši vrsni znanstvenici nastavljaju s gospodarstvenicima raditi na unaprijeđenu proizvodnje. Ovoga je puta riječ o primjeni mikrobioloških preparata, a izuzetno je bitno da su naši proizvođači prepoznali takav način novih tehnologija proizvodnje i javili se na naš zajednički projekt. On će zasigurno doprinijeti stvaranju novih znanstvenih radova i spoznaja, a uvjeren sam kako će kroz primjenu dobre prakse i drugi poljoprivredni proizvođači na kraju primjenjivati takvu istu tehnologiju."

Redovita profesorica na Fakultetu, prof. dr. Suzana Kristek subspecijalizantica je na mikrobiologiji, a već 30 godina radi na mikrobiološkim pripravcima koji bi zamijenili kemijske pesticide i mineralna gnojiva. Napomenula je kako projektom žele ponajprije žele približiti biopreparate poljoprivrednim proizvođačima jer je bi primarna dužnost Hrvatske trebala biti revitalizacija sela, te zaključila kako konvencionalnom proizvodnjom teško možemo konkurirati velikim proizvođačima iz Europske unije te se mora prijeći na ekološku proizvodnju: "Mi to možda ne ističemo dovoljno, ali treba reći kako smo mi za Europsku uniju ekološka zona, posebice nakon korone. Ekološka proizvodnja je EU vrlo važna jer oni ne mogu proizvoditi ekološku hranu. Mi toga moramo biti svjesni i tu činjenicu iskoristiti. Mi trebamo proizvoditi zdravu hranu i finalizirati naš proizvod. Uz to moramo paziti da i ostanemo ekološka zona, da ćemo tu zdravu zemlju, zdravu vodu i čisto more generacijama koje dolaze. Uz to treba imati na umu i da su poticaji za eko proizvodnju dvostruko veći, a cijena je dvostruko veća. Mislim da tomu ne treba ništa više dodati."