Kako pomoći osobama s invaliditetom?

Kako pomoći osobama s invaliditetom?

Hrvatska ima Nacionalnu strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom 2017. - 2020., a da bi se ona što bolje provodila održavaju se regionalne radionice. Današnja je u Osijeku okupila je predstavnike jedinica lokalne, područne i regionalne samouprave iz pet slavonskih županija.

Nacionalna strategija izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom 2017. - 2020. donosi 76 mjera u 16 područja i više od 200 provedbenih aktivnosti za koje su velikim dijelom zadužene jedinice lokalne, područne i regionalne samouprave koje najbolje mogu osigurati pristupačnost uslugama, javnim objektima kao i svim sadržajima života, istaknula je savjetnica ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Zvjezdana Bogdanović.
Upravo je nepristupačnost uslugama najveći problem za osobe s invaliditetom, što je posebice izraženo u manjim sredinama. Cilj je današnje radionice osvijestiti jedinice lokalne samouprave da su dužni brinuti o svojim građanima na jednak način kao što brinu i o onim građanima koji nemaju poteškoće. Bez planova, strategija i programa koji će osigurati i određena sredstva te jasno usmjeriti djelovanje na rješavanje problema, nema pomaka, ističe Bogdanović. Treba iskoristiti stručne ljudske potencijale i sredstva, posebice ona iz europskih fondova koji nisu dovoljno korištena, kako bi se boljom koordinacijom ostvarili zacrtani ciljevi, čulo se na današnjoj radionici koja je okupila predstavnike iz pet županija s istoka Hrvatske.
U Hrvatskoj je oko 511 tisuća osoba s invaliditetom, dakle gotovo 12 posto stanovništva, podsjetio je dožupan Goran Ivanović, koji trebaju i konkretnu, a ne samo verbalnu potporu. Osječko-baranjska županija priprema paket mjera koje će poboljšati život osobama s invaliditetom, a najpotrebnije im je omogućiti zapošljavanje u skladu s njihovim mogućnostima, istaknuo je Ivanović. Dodao je da su osobe s invaliditetom "ovisne" o političarima i politici koja mora naći rješenja za njihove potrebe.