Kako snimiti fotografiju camerom osbscurom?

Kako snimiti fotografiju camerom osbscurom?

Foto: FB Filmska runda

Posljednja u nizu besplatnih radionica uoči ovogodišnje Revije kratkometražnog hrvatskog filma - Filmske runde namijenjena je starijim osnovnoškolcima, održat će se u subotu i nedjelju, 5. i 6. svibnja u osječkoj galeriji Waldinger, a tema je camera obscura.

Kakva je to tehnika i po čemu je posebna otkrit će direktor fotografije Luka Matić, potičući polaznike na kreativan rad samostalnim stvaranjem. "Camera obscura stara je tehnika kojom se igrao još Leonardo da Vinci i zapravo je preteča fotografije i filma. Uz tu analognu fotografsku avanturu polaznici će imati priliku istražiti svijet oko sebe i zauvijek ga zabilježiti na fotopapir, naučiti nešto novo i pri tom se odlično zabaviti", najavljuje Daniela Dozet iz organizacijskog odbora Revije. Ističe kako se vesele prvim fotoradovima osječkih školaraca, a neki od njih bit će izloženi i posljednjeg dana Filmske runde.
"Camera Obscura je najprimitivniji fotografski aparat, ali je odličan alat za shvaćanje korijena i temelja fotografije i filma. Što se tiče same radionica, namijenjena je višim razredima osnovne škole, makar se mogu javiti i mlađi i stariji entuzijasti. Radionica neće biti posebno usmjerena na povijest i fiziku, već na praktični rad, eksperimentiranje i igranje sa samom Camerom Obscurom. Prvoga dana ipak ću iznijeti kratki uvod u povijest Camere Obscure i principe i shvaćanje njena rada te fotografiranje jednog grupnog portreta. Na samu radionicu ću donijeti nekoliko kamera, ali će polaznici prvoga dana složiti i jednu na samoj radionici da vide kako to izgleda. Drugog dana individualno će raditi fotografije s kamerom. Meni je Camera Obscura jako zanimljiva u kontrastu s današnjim tehnologijama. Svi fotografiraju mobitelima i sve se jako brzo događa, dok za cameru obscuru treba i vremena i planiranja", kaže voditelj radionice Luka Matić.
Prijave s imenom, godištem i kontaktom roditelja svi zainteresirani mogu poslati na filmskarunda@gmail.com do 4. svibnja, a primaju se do petka, 4. svibnja.
Ovogodišnja će se Filmska runda održati od 25. do 27. svibnja u osječkom Kazamatu.
runda-kamera-plakat.jpg

Filmska runda - Dalia Dozet