Kako zaposliti dugo nezaposlene

Kako zaposliti dugo nezaposlene

poslovni.hr

Kako se pandemija odrazila na zaposlenost? Prema podacima područnog ureda Zavoda za zapošljavanje u Osijeku broj nezaposlenih je nešto manji od 15 tisuća i taj broje nije se značajno mijenjao od početka prošle godine. Najveći problem je kako zaposliti dugo nezaposlene osobe

Pandemija je poremetila tržišne odnose pa tako se odrazila i na broj prijavljenih na zavodima za zapošljavanje. No za razliku od jadranskih županija broj nezaposlenih od početka pandemije u osječkom Zavodu za zapošljavanje nije se značajnije mijenjao, kaže predstojnik područne službe Ivan Ravlić

Dobra je vijest da je u Osječko - baranjskoj županiji više od 90 tisuća zaposlenih i približavamo se najboljem rezultatu od prije deset godina kada je bilo zaposleno 93 tisuće osoba. Nažalost slavonske županije pa tako i Osječko baranjska sa stopom od 15 posto nezaposlenih na začelju je popisa. Nacionalni prosjek je 7 posto, a recimo da najmanju stopu ima Istarska županija sa svega 4 posto nezaposlenih.

Prema riječima predstojnika HZZ najteže je stanje s dugo nezaposlenim osobama. Uzmemo li u obzir da je trećina u evidenciji starija od 50 godina, a 16 posto bez ili sa samo završenom osnovnom školom taj problem postaje i veći. Dobra je vijest da se putem programa osposobljavanja uspjelo zaposliti nekoliko stotina osoba, a program osposobljavanja nastavit će se već početkom jeseni. Najtraženija zanimanja su obrtnička, primjerice u građevini, ugostiteljstvu ili vozači. 

Završila je glavna turistička sezona na Jadranu. Posljednjih godina velik broj prijavljenih u područnom uredu u Osijeku odlazio je u hotele, restorane i druge ugostiteljske objekte ostvariti zaradu. No prošla pandemijska godine odlazak s popisa osječkog ureda prepolovila je. 2019. godine otišlo je 1970 osoba, a prošle svega 880. Ova godina ipak bilježi porast za 40-tak posto i završit će na oko 1300 odlazaka. Kuhari, pomoćni kuhari, konobari, sobarice, spremačice najtraženija su zanimanja, kaže voditelj sezonskih poslova u osječkom područnom uredu HZZ-a Tomislav Gal.

Nažalost Europski centar i hrvatsku obalu stavio u crveno, pa je za pretpostaviti da će se to odraziti i na trajanje sezone odnosno ostanak sezonaca na Jadranu.

 

predstojnik područnog ureda HZZ Osijek Ivan Ravlić