Kamping turizam u Vukovarsko - srijemskoj županiji

Kamping turizam u Vukovarsko - srijemskoj županiji

Vukovarsko-srijemska županija svake godine ostvaruje povećanje broja turista i noćenja, a u otvaranju kampova vidi mogućnost za dodatno obogaćivanje postojeće turističke ponude, rečeno je na radionici o mogućnostima razvoja malih kampova na kontinentu, koju je iniciralo Kamping udruženje Hrvatske.

Kamping turizam vrlo je značajan u Hrvatskoj, u kojoj je oko 550 kampova. Međutim, 98 posto njih nalazi se na obali, a svega 2 posto kamping kapaciteta je u unutrašnjosti, upozorio je direktor Kamping udruženja Hrvatske Adriano Palman. Istaknuo je da je interes Kamping udruženja Hrvatske, da se u suradnji s Ministarstvom turizma i u kontinentalnom dijelu počnu otvarati kampovi, koji bi tada bili i pokretač obiteljskog poduzetništva.
"Znamo da kontinentalni kampovi svojom strukturom i gostima nisu isto što i kampovi na moru. Ovdje gosti imaju posve drugačije interese, a oni mogu biti vezani uz bilo koji vid proizvoda ili tranzit", poručio je Palman.
Po njegovim riječima, kamping gosti su najvjerniji gosti, koji se rado vraćaju na provjereno kvalitetna mjesta povezana s prirodom ili nekim konkretnim sadržajem. Kamping gostima na kontinentu, za razliku od mora, treba pružiti konkretan sadržaj, jer ovdje nema more u kojem će se kupati pa je zato potreban dodatni napor kako bi ga se zainteresirano i zadržalo, upozorio je.
Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić kazao je kako Vukovarsko-srijemska županija nudi mnoštvo prirodnih ljepota i velikih mogućnosti, od jahanja i biciklizma do bogate ponude tradicijske kulture te je zainteresirana za razvoj turizma kroz kampove.
Direktorica Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije Rujana Bušić Srpak naglasila je da se na području te županije nalazi tek jedan kamp te su samim time mogućnosti za takav vid razvoja turizma ogromne. 
"Potrebno je infrastrukturno i lokacijski predvidjeti prostor za razvoj kampova, a to može biti i u polju, šumi, uz rijeku, svugdje gdje to dopušta infrastruktra", poručila je Bušić Srpak.
Po mišljenju direktorice Turističke zajednice Grada Vinkovaca Martine Matković, inicijativa za otvaranje kampova treba bi doći od privatnog sektora, dok turističke zajednice daju potporu kroz edukacije, promidžbu i pružanje različitih informacija.
"Nama bi bilo izuzetno drago da se na području grada Vinkovaca otvori kamp, jer smo svjedoci da postoji interes za kampove, koji je svake godine sve veći", rekla je Matković.