Kapija Eko centra Zlatna Greda ponovno otvorena

Kapija Eko centra Zlatna Greda ponovno otvorena

Foto: HRT

Nakon četveromjesečne stanke, Kuća u prirodi Zlatna Greda u subotu, 30. ožujka otvara novu izletničku sezonu. S prvim toplijim danima posjetitelje očekuju novi sadržaji. Radno vrijeme tog vikend izletišta otvorenog tipa je od 10 do 20 sati.

Iz teksta s Facebook stranice Kuće u prirodi Zlatna Greda:
zlatna-greda-team-building.jpg"Samo 30 minuta vožnje od središta Osijeka, a opet miljama daleko od užurbanog gradskog života, smjestio se Eko centar Zlatna Greda - pomno osmišljen koncept i kompleks koji pruža praktična iskustva suživota čovjeka i prirode, mjesto učenja, novih spoznaja, ali i zabave, opuštanja. Zahvaljujući svojoj izvrsnoj lokaciji Eko centar služi kao ulaz u tajanstveni svijet Kopačkog rita, i to njegovog manje poznatog sjevernog dijela, prepunog gustih poplavnih šuma ispresjecanih rukavcima i tršćacima koji vrve životom na svakom koraku. Eko centar u velikoj mjeri funkcionira kroz praktične primjere održivog razvoja, poput obnovljivih izvora energije, odvajanja otpada, socijalnog poduzetništva i odgovornog poslovanja. U okruženju divljine, skladnih boja i oblika, naučiti ćete ponovno slušati, osjetiti, povezati se sa živim svijetom oko sebe, uvažavati ga i prije svega osnažiti sebe kao nove zaštitnike i promotore prirodnih i tradicijskih ljepota Baranje, Kopačkog rita, Dunava i Drave. U Eko centru se danas provode eko turistički programi ali i projekti, manifestacije i aktivnosti zaštite prirode i okoliša.
Idejni začetnik i upravitelj Eko centra Zlatna Greda je Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek. Udruga osnovana 1995. u velikoj je mjeri svoje djelovanje usmjerila na zaštitu prirodnih i kulturnih resursa te održivi razvoj istoka Hrvatske. Kao terensku bazu za svoje djelovanje udruga je 2003. godine osnovala Eko centar Zlatna Greda, koji je ubrzo postao fokus većine programa i projekata udruge. Djelatnici, suradnici i volonteri Zelenog Osijeka provode edukativne i druge aktivnosti iz područja zaštite prirode, okoliša i održivog razvoja. Zlatna Greda d.o.o. je prva hrvatska eko turistička agencija. Osnovana je 2006. godine te je u stopostotnom vlasništvu Udruge Zeleni Osijek. Agencija funkcionira po modelu socijalnog poduzetništva te se ostvareni prihodi raspoređuju na programske aktivnosti udruge vezane uz zaštitu prirode i okoliša. Agencija je organizator eko turističkih sadržaja za posjetitelje Eko centra Zlatna Greda."