Kardinal Vinko Puljić u Petrijevcima

Kardinal Vinko Puljić u Petrijevcima Kardinal Vinko Puljić u Petrijevcima

Foto: Stjepan Filipović

U Petrijevcima, mjestu nedaleko od Osijeka održavaju se 25. Petrijevačke žetvene svečanosti. Tim je povodom ovo mjesto pohodio vrhbosanski nadbiskup i metropolit kardinal Vinko Puljić .

Svečano misno slavlje, na kojem su prineseni plodovi zemlje, u zajedništvu s đakovačko-osječkim pomoćnim biskupom Ivanom Ćurićem i svećenicima predvodio je vrhbosanski nadbiskup i metropolit kardinal Vinko Puljić koji je iz Petrijevaca poručio: "Žetva je simbol posebne radosti ratara koji obrađuju zemlju, a moramo shvatiti da mi od zemlje živimo. Dolazim na neki način ohrabriti ljude da znaju voljeti svoje korijenje i život te da se njemu raduju, ali u suradnji s Bogom izgrađivati budućnost."
Kardinal Puljić izrazio je radost što može podijeliti blizinu s ovim narodom na neki način povezujući Hrvate katolike Slavonije i Bosne i Hercegovine. Ovu tradicionalnu povezanost, svojim posjetom, želi podržati.
Načelnik općine Ivo Zelić naglasio je da iako su već 25. po redu, Petrijevačke žetvene svečanosti uvijek imaju isti cilj a to je sačuvati od zaborava kako se nekada želo žito u Petrijevcima, a isto tako da domaći i gostujući KUD-ovi prikažu običaje svoga kraja.
Posjetitelji su mogli razgledati Etno izložbu na otvorenom te vidjeli svečani mimohod folklornih skupina, konjskih zaprega i jahača. „Žetelačka skupina" Petrijevci prikazala je starinsku žetvu - kosidbu uz scenski prikaz narodnih običaja gostujućih KUD-ova.