Kaznena prijava za ratne zločine na području Nuštra

Kaznena prijava za ratne zločine na području Nuštra

Građanska inicijativa Milan Šufflay s obiteljima žrtava ratnih zločina podnijela je kaznenu prijavu DORH-u protiv dvanaestorice zapovjednika JNA i odgovornih osoba takozvane Srpske Krajine koji nisu poduzeli mjere da se spriječe mučenja i smrti 59 civila '90-ih na području Općine Nuštar.

U okupiranom dijelu Općine Nuštar – Ceriću i Marincima ubijeno je 59 civila, od kojih 13 žena i to na najsvirepiji način. Tri desetljeća obitelji čekaju pravdu, a DORH još uvijek vrši predistražne radnje. Ima materijala i članova obitelji koji su spremni svjedočiti. Očekujemo da će biti procesuirani barem neki od počinitelja ili onih koji su bili na vlasti u tzv. SAO Krajini i znali su za zlodjela, a nisu ih spriječili”, rekao je predsjednik Građanske inicijative Drago Vištica. Potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića i Milorada Pupovca pozvao je da svojim utjecajem u Srbiji i unutar srpske zajednice u istočnoj Slavoniji „učine da se ukaže na počinitelje kako bi se priveli pravdi i skinula ljaga sa srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj”.

Ubijeni su ženini otac, mati i sestra. Od prijave očekujem da će počinitelji biti privedeni pravdi i da će netko odgovarati za to što se dogodilo”, rekao je Jakov Mecanović iz Cerića. Od triju naselja općine Nuštar dva su okupirana tijekom agresije na Hrvatsku, a sva su do temelja srušena.