Kino Urania primilo nagradu Europa Cinemas

Kino Urania primilo nagradu Europa Cinemas Kino Urania primilo nagradu Europa Cinemas

Na svečanosti u kinu Uraniji u Osijeku dodijeljena je godišnja nagrada Europa Cinemas u kategoriji „Najbolje aktivnosti za mladu publiku / Best Young Audience Activities“. Najprestižnija je to nagrada koja se može dodijeliti jednom kinu za programe u području razvoja publike na europskoj razini.

Nagradu je uručila Maria Magdalena Gierat, članica Izvršnog odbora Europa Cinemas.

U razgovoru za Radio Osijek Maria Gierat je pojasnila: "Odlučili smo nagraditi kino Urania za rad s mladom publikom, a oni to čine sa svim uzrastima, od osnovne škole do studenata. To je iznimno važno jer rad s mladima je rad s našom budućom publikom. Naš je zadatak potaknuti strast za kinom od najmlađeg uzrasta, a ono što Marijana sa svojim timom radi je upravo to, i željeli smo to nagraditi. Mladi su sada izloženi računalima i gledanju filmova na svim mogućim ekranima, od računala do mobitela, no moramo im pokazati da je odlazak u kino nešto sasvim drugačije, postoji magija u gledanju filma zajedno, u mračnoj dvorani i razgovora poslije. To je upravo ono što kino Urania omogućava i nadam se, odnosno znam i vidim, da mladi dolaze i počinju dijeliti ljubav prema kinu koju svi imamo."

"To nije bila nagrada koju nismo očekivali, niti smo je stavili u strateške ciljeve jer nam je ona nedostižna", istaknula je direktorica Kinematografa Osijek Marijana Bošnjak i dodala da je kino Urania jedino koje filmske programe i javnu filmsku kulturu općenito obavlja u "sivoj zoni" zbog pojedinih nedostataka u zakonodavstvu i posljedica privatizacije. Raditi "na rubu" iznimno je zahtjevno pa "još više veseli da je netko, negdje (kad već nije ovdje) čuo taj glas publike", kaže Bošnjak. Poseban odnos s publikom njeguje se dugo godina, publika bira programe, filmove, predstave i vjerno dolazi u kino. Programi koji se rade za škole prate školski kurikulum i zadovoljavaju brojne uvjete pa je kreirati takve programe zahtjevno, ali se višestruko vraća s publikom koja dolazi. A to je Europa prepoznala, istaknula je Marijana Bošnjak. 

U obrazloženju nagrade osječkom kinu navodi se kako je to još jedan dokaz dinamike hrvatske kino scene s obzirom da je 2016. godine Kino Europa u Zagrebu dobilo nagradu za najbolji program.

Ovo je prilika da se istakne izvrstan rad jedne od rijetkih privatnih nezavisnih kino dvorana posvećenih autorskim filmovima u zemlji. Tim Kina Urania, na čelu s Marijanom Bošnjak, pokrenuo je mnoge inicijative koje svake godine privlače više od 17.000 mladih kinoljubaca koji preko kina Urania otkrivaju europsku filmsku produkciju. Njihove aktivnosti su usmjerene na sve dobne skupine (djeca iz osnovnih škola, srednjoškolska djeca i sveučilišni studenti), što ovu kino dvoranu čini pravim mjestom za otkrivanje i stjecanje novih iskustava“, stoji u obrazloženju.