Kišpatić nakon ulice konačno dobio spomenik

Kišpatić nakon ulice konačno dobio spomenik Kišpatić nakon ulice konačno dobio spomenik
 Karla Ambruš i Toni Ivanković,učenici III. gimnazije, otkrili su bistu   Karla Ambruš i Toni Ivanković,učenici III. gimnazije, otkrili su bistu
Anušić, Požega, Ambruš, Ivanković, Tucak Anušić, Požega, Ambruš, Ivanković, Tucak

U Rondelu poznatih Osječana od danas stoji i bista Mije Kišpatića, poznatog geologa, biologa, fizičara koji je zadužio svjetsku znanost. Kišpatić, čije ime nosi jedna od najpoznatijih osječkih donjogradskih ulica, osječki učenik, konačno je dobio i svoj spomenik .

Još 1995 pokrenuta je, prema riječima profesora emeritusa Antuna Tucaka - Zmaja Sovićkog, inicijativa za podizanjem spomenika Josipu Jurju Strossmayeru. Družba "Braća hrvatskog zmaja", Zmajski stol u Osijeku, pokrenula je inicijativu i o postavljanju biste dvojici nobelovaca Lavoslavu Ružički i Vladimiru Prelogu, uz bistu Josipa Jurja Strossmayera. U Rondelu velikana, odnosno na kružnom platou ispred osječke III. gimnazije na ulazu u Tvrđu, biste su na početku dobili učenici osječke gimnazije Strossmayer, Ružička i Prelog. Rondel je zamišljen kao središnje mjesto duž aleje koja bi se protezala južnim pročeljem Tvrđe gdje bi se u budućnosti nalazila brojna spomen-obilježja značajnih povijesnih ličnosti regije.
„Spomen bistom akademiku Miji Kišpatiću zaokružujemo Rondel i počinjemo projekt aleje osječkih velikana." - rekao je Ivica Završki, predsjednik Matice hrvatske, jedan od organizatora događaja
„Mijo Kišpatić je učenik osječke gimnazije i prvi doktor prirodnih znanosti na Zagrebačkom sveučilištu. Geolog, biolog, fizičar, zadužio je svjetsku znanost geološkim otkrićem koje je potvrđeno tek 50 - 60 godina kasnije. To što su drugi dobili priznanje zato otkriće, ne umanjuje Kišpatićev doseg i veličinu!" - rekao je Završki
Rođeni Osječanin Kišpatić, učenik osječke gimnazije, zauzeo je istaknuto mjesto u povijesti mineraloško-petrografskih znanosti Hrvatske s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Kišpatić je prvi hrvatski petrolog i mineralog, obrazovan i djelatan u tim specijalnostima, prvi je djelovao kao profesor na Sveučilištu u Zagrebu i nositelj je prvog doktorata s područja prirodnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Bio je član tadašnje Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti.
Autor Kišpatićeve spomen biste je akademski kipar Marijan Sušac, autora i prve tri biste
„Hvale vrijedna inicijativa, da se osobama koje se nisu s dokazale samo na našem području, već i na svjetskim razinama, oda posebno priznanje. Kišpatić je 43 godine bio član akademije i prvi je opći prirodoslovac i mirerolog zaslužan za popularizaciju prirodoslovlja. Bavio se seizmologijom, biologijom i fizikom i prevodio mnoge udžbenike. Erudita i prirodoslovac. Drago mi je da Osijek i Slavonija prepoznaje značajne ljude iz prošlosti koji su zanemarivani. To je i važna poruka za budućnost. Imali smo velike ljude i vjerujem da ćemo imati i u buduće" - rekao je Zvonko Kusić, predsjednik HAZU-a.
Bista je stajala 158 750 kuna i napravljena je, i postavljena, donacijama sveučilišta, grada, županije te javnih i gospodarskih subjekata. Ukupna vrijednost radova na Rondelu je oko 6 milijuna kuna.
„Nije to samo odavanje počasti zaslužnim Osječanima već i spomen trajne vrijednosti kako bi se u globalizacijskim procesima sačuvao hrvatski identitet!" - rekao je prorektor za umjetnost, kulturu i međuinstitucijeku suradnju. Izvanredni profesor Robert Raponja. Bista je otkrivena u okviru Dana Matice hrvatske (MH), a inicijatori su bili osječki Zmajski stol Družbe „Braća hrvatskog zmaja“, osječki ogranak MH te Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), Osječko-baranjska županija i grad Osijek. Uspješnim i nadarenim učenicima osječke 3. gimnazije, Karli Ambruš i Toniju Ivanković pripala je čast otkriti četvrtu bistu u Rondelu velikana.