Klimt u GISKO-u

Klimt        u         GISKO-u

Foto: Austrijski kulturni forum Zagreb

U povodu 100. obljetnice smrti velikoga austrijskog slikara Gustava Klimta (14.7. 1862. - 6. veljače 1918.), u auli GISKO-a u ponedjeljak, 15. siječnja bit će otvorena izložba "Gustav Klimt: pionir moderne".

Otvaranje izložbe je u 18 sati, a posjetitelji će postav moći pogledati do 2. veljače.
Izložba o Gustavu Klimtu sastoji se od petnaest postera koji govore o njegovom životu i radu, a obogaćeni su reprodukcijama njegovih slika, crteža, murala. Koncepcija putujuće izložbe osmišljena je uz 150. obljetnicu umjetnikova rođenja, pod pokroviteljstvom Austrijskog kulturnog foruma Zagreb.
Uz otvorenje izložbe posvećene 100. obljetnici smrti Gustava Klimta najavljeno je i predavanje Jasminke Najcer Sabljak s Umjetničke akademije u Osijeku, koja će dati uvid u secesijsko razdoblje te govoriti o vrhuncima austrijske secesije. Predavanje će pružiti i pregled najpoznatijih djela Gustava Klimta, od najranije faze školovanja i slikarskih početaka, koja pripada historicističkome razdoblju, do secesijskih i simboličkih slika zrele umjetničke faze. Gustav Klimt zajedno je s nekolicinom umjetnika obilježio razdoblje bečke moderne, a njegovo ime postaje sinonimom fin de siècla, razdoblja na prijelazu 19. i 20. stoljeća. Njegova se djela nalaze u velikom broju svjetskih muzeja i privatnih zbirki te su predmetom velikoga interesa stručne i šire javnosti. Osnovavši "Društvo umjetnika", Gustav Klimt je dekorativno uređivao muzeje i građevine, nakon čega je postao predstavnikom austrijske secesije ili jugendstila. Unutrašnjost zgrade HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci čuva veliku vrijednost – tri slike Gustava Klimta "Ratna", "Koncertna" i "Religiozna glazba". Slijedi njegova zlatna faza u kojoj nastaju Beethovenov friz, a zatim i znamenita slika Poljubac. 
predavanje-klimt-pozivnica.jpg
Istoga dana, 15. siječnja u 18,30 u Austrijskoj čitaonici Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek održat će se čitanje=Lesung "Zwischenräume - tekstovi s prozne radionice 2017 = Zwischenräume - Texte aus der Prosa-Werkstatt 2017", koje će biti popraćeno glazbenim izvedbama. Čitanje je uz Austrijsku čitaonicu organizirao Odsjek za njemački jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Osijeku.