Knjiga o povijesti "u službi" turizma

Knjiga o povijesti "u službi" turizma

U lapidariju Muzeja Slavonije u Osijeku u četvrtak, 9. srpnja s početkom u 19 sati bit će predstavljena knjiga dugog naslova "Gladijadori/povijest svakodnevnog života u Hrvatskoj s pokojom turističkom preporukom".

Knjigu potpisuje jednako tako duga lista mladih autora okupljenih oko jedinstvenog projekta „Culsperience: Croatia to know“ namijenjenog destinacijskom razvoju lokalne Hrvatske - Luka Jakopčić, Lucija Bakšić, Jelena Kulušić, Damir Stanić i Zoran Turk. Na promociji uz jednog od autora, Luku Jakopčića, o knjizi, populariziranju povijesti te njezinom korištenju za potrebe lokalnog kulturno-turističkog razvoja govore Mislav Matišić, iz Turističke zajednice Osječko-baranjske županije, Dinko Župan (Hrvatski institut za povijest - Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje) i Jasmina Krkić Poznić (pansion Maksimilian).

Znate li gdje se pod Osmanlijama jeo najbolji sladoled, što Katherine Hepburn radi u Županji, zašto su koze morale proći makeover od rogova do papaka i koji je to američki pisac malom Nikoli iz Smiljana spasio život...?
Odgovori na ta i brojna druga pitanja mogu se (pro)naći u “Gladijadorima: povijesti svakodnevnog života u Hrvatskoj s pokojom turističkom preporukom”. Knjiga stilski kombinira elemente historiografske studije, turističkog vodiča i putopisa, dok geografski obuhvaća prostor cijele Hrvatske. Slično je i s vremenskim okvirom – uskače kako u cipele starih Vučedolaca, tako i u visoke pete modernih šopingholičarki.

Jedno od poglavlja knjige naslovljeno je "Panonski san", gdje su, uz ostalo priče - „Odavde nitko ne odlazi nesretan“, Esekeri, Čingi-lingi, Oprezno u prošlost, Bogatstvo stilova, Panduri, vladari, dividende, Slavonska kuća za povijest, Preduvjet hita Zlatnih dukata, Pirot-Pakrac-Papuk  ili Na tenisu s Katie Hepburn, Brendiranje destinacije u 15. stoljeću i Gradić Peyton.

"Gladijadori: povijest svakodnevnog života u Hrvatskoj s pokojom turističkom preporukom (L. Jakopčić, L. Bakšić, J. Kulušić, D. Stanić, Z. Turk) interaktivna je knjiga koja na popularno-znanstveni način (neki kažu, i duhovito) opisuje svakodnevicu naših starih od Prevlake do Dunava, od cipela starih Vučedolaca do visokih peta suvremenih šopingholičara. Usput vam, pomoću šezdesetak QR kodova, preporučuje gdje i kako pojedinu povijesnu priču doživjeti u sadašnjosti, bilo da je riječ o lokalnim muzejima i spomenicima, konobama i domaćinstvima, ili pak događanjima i zanimljivim pojedincima. Gladijadori vam mogu pomoći ako tražite pregled nacionalne povijesti nad kojim nećete zaspati, ako vam je uletjela grupa turista, a više ne znate koju im priču ispripovijedati, ili naprosto ako želite upoznati Hrvatsku i putovati njome na drugačiji i osebujniji način", stoji u predgovoru knjige.