Kobasijada, poklade...dobro došli u Donji Miholjac!

Kobasijada, poklade...dobro došli u Donji Miholjac!

fotografije TZ Donji Miholjac

Turistička zajednica Donjeg Miholjca, nakon uspješnih blagdanskih projekata, početkom godine organizira tradicionalnu kobasijadu, poklade i sadržaji koji kroz cijelu godinu obogaćuju turističku ponudu grada .

melia.jpgKako je u razgovoru za Radio Osijek rekla direktorica Turističke zajednice, Melia Vidaković, svake se godine ostvari niz projektata od kojih mnogi već imaju dugu tradiciju, a čuvaju baštinu i okupljaju Donjomiholjčane i goste na različitim događanjima. Od spomeničke baštine, odnosno onoga što u Donjem Miholjcu obavezno treba vidjeti, direktorica Vidaković je izdvojila nekoliko objekata. Dvorac Mailath, jedan je od posljednih izgrađenih dvoraca početkom 20.stoljeća za vrijeme vladavine Austro Ugarske Monarhije (1903. 1906.) prema projektu budipeštanskog arhitekta Istvana Mollera. Navodno, razlog gradnje novog dvorca bio je obećanje koje je grof Mailath dao caru Franji Josipu I., za vrijeme njegova posjeta Donjem Miholjcu 12.rujna 1901.godine, da će do njegova sljedećeg posjeta Donjem Miholjcu sagraditi dvorac u lovačkom stilu. Dvorac Prandau izrađen je 1818. u kasnobaroknom stilu.

s-dvorac-mailath-zrak.jpg

Na uličnom pročelju devetnaest je jednakih prozora s kasnobaroknim ukrasima, a na dvorišnom je niz volti zatvorenih prozorima. Dvorac krasi dekorativni trijem -poveznica starog i novog dvorca. s-perivoj.jpgPosebna je atrakcija i Perivoj u Donjem Miholjcu čiji je nastanak  vezan je uz obitelj Hilleprand von Prandau i grofa Mailatha. Iako prvi projekt perivoja nije očuvan, povijesne činjenice govore da se nastanak perivoja može povezati s 1818.godinom. Naime te je godine udovica Josipa Ignaca, Marija Ana rođ.Pejačević, za svog sina Karla Sigismunda von Prandau dala izgraditi dvorac i uz njega podići perivoj u duhu tadašnjeg vremena. Današnji izgled velikim dijelom je uredio Gustav Prandau koji je dio svoje velike vrtlarije preselio u Donji Miholjac zbog povoljnije i blaže klime. On je zaslužan za razvoj dendro-proizvodnje, izgradnju staklenika i klijališta, a imanje vodi od 1834.godine. Treba napomenuti da je vrtlarija obitelji Prandau bila jedna od vodećih u Monarhiji, te da se biljni materijal izvozio u gotovo sve zemlje, posebno grab (Carpinus betulus) uzgojen u kontenjerima za daljnji transport. Ipak, krajnji izgled perivoja daju Ladislav Mailath i njegova žena Ilma Mailath.

s-ccc.jpg"Turistička zajednica grada Donji Miholjac osnovana je 1998.godine i od tada djeluje kao pravna osoba na promicanju hrvatskog turizma sukladno Zakonu o turističkim zajednicama propisanom od Ministarstva turizma. Rad zajednice je javan. Djelovanje Zajednice temelji se na načelu opće korisnosti, a bez ostvarivanja neposredne dobiti. Ciljevi Zajednice su poticanje razvoja i unapređivanje turističkog proizvoda područja za koje su osnovane, promocija tog istog turističkog proizvoda, razvijanje svijesti o važnosti i gospodarskim, društvenim i drugim učincima turizma, te potrebi i važnosti očuvanja i unapređenja svih elemenata turističkog proizvoda određenog područja, a osobito zaštite okoliša", čitamo na web stranicama TZ. Organizatori su i brojnih kulturnih manifestacija. 

sijelo.jpgTradicionalna kulturna priredba, koja se održava drugog tjedna mjeseca srpnja, ujedno manifestacija koja u četiri dana održavanja broji preko dvije tisuće aktivnih sudionika iz Hrvatske i inozemstva je "Miholjačko sijelo". Kulturno umijetnička duštva svojim plesovima, pjesmama i običajima predstavljaju tradiciju svojih krajeva. U programu možete u raznim kulturnim priredbama: izložbi slika, etno izložbi, izložbi kruha i kolača, dramskim predstavama, koncertima i drugim kulturno turističkim atrakcijama.

Broj posjeta, noćenja kao i smještajni kapaciteti znatno su skromniji nego prije, zaključuje direktorica Vidaković, no nada se da će novi programi i gospodarski oporavak grada i cijelog kraja donijeti i bolje dane za turizam.

Mioljac za web