Koferencija za ruralni razvoj

Koferencija za ruralni razvoj

U organizaciji Osječko-baranjske županije i uz potporu Ministarstva poljoprivrede danas i sutra se u Osijeku održava „1. Konferencija o Programu ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. - 2020.“.

Uz stručnjake iz Županije i Ministarstva, te predstavnike gradova i općina, razgovarat će se o mogućnostima povlačenja europskih sredstava kojima se može promijeniti slika ruralnih dijelova Hrvatske. Osječko - baranjska županija prednjači po povlačenju sredstava iz fondova Europske unije, a sustavne pripreme za provođenje Programa ruralnog razvoja provode se od početka godine. Uostalom, poljoprivreda je strateška odrednica razvoja županije, te se ne želi propustiti prilika za povlačenje što više sredstava preko projekata do 2020. godine. Iako program još uvijek nije službeno odobren od strane Europske komisije, Osječko - baranjska županija dočekat će ga spremna kao bi se iz fondova izvuklo što je više moguće sredstava - istaknuo je zamjenik Osječko - baranjskog župana Željko Kraljičak: "Ja vjerujem da će taj program biti odobren ove godine, pravilnici su doneseni i smatramo da, kao Županija koja je koordinator svih ovih aktivnosti, trebamo preuzeti i odgovornost da naše jedinice lokalne samouprave i udruge budu te koje će povući naviše sredstava upravo iz ovoga fonda. Financijska sredstva neće biti kočnica razvoja nekoga sela nego samo znanje, volja, želja i vizija."

U suradnji s Ministarstvom poljoprivrede Županija je dvodnevnom Konferencijom omogućila izravnu komunikaciju potencijalnih korisnika i predstavnika Ministarstva. Mjere obuhvaćaju velik broj područja u kojima se mogu koristiti sredstva europskih fondova - napomenula je zamjenica ministra poljoprivrede Davorka Hajduković: "Upravo je zbog toga iznimno važno da se o programu govori, da se budući korisnici educiraju o onome što će moći dobiti, naravno i na koji način. Jer svjesni smo svi da nam je novac na raspolaganju, no uz neka pravila i procedure koje svi skupa moramo slijediti."

Dvodnevna konferencija samo je prva u nizu planiranih aktivnosti u Osječko - baranjskoj županiji kako bi se potencijalni krajnji korisnici što bolje upoznali s mjerama iz Programa ruralnog razvoja koji Hrvatskoj sljedećih sedam godina na godišnjoj razini nudi 2,5 milijarde kuna. Osječko-baranjska županija maksimalno se angažirala u educiranju potencijalnih korisnika, osmišljavanju projekata, promoviranju mogućnosti korištenja sredstava, kao i uopće u koordiniranju svih pripremnih aktivnosti u svezi s Programom ruralnog razvoja - rekao je Osječko - baranjski župan Vladimir Šišljagić: „Održali smo radne sastanke s načelnicima i gradonačelnicima s područja Županije, predstavnicima institucija, udruga poljoprivrednih proizvođača u različitim sektorima, kao i drugih udruga koje su potencijalni korisnici mjera iz tog programa. Od jedinica lokalne samouprave prikupili smo podatke o njihovoj zainteresiranosti za održavanje edukacijskih tribina iz pojedinih sektora poljoprivrede, a na temelju tih podataka Županija će u suradnji sa znanstvenim institucijama organizirati tražene edukacije i tribine. Radi organizacije edukacija i savjetovanja poljoprivrednika održali smo sastanke s predstavnicima Prehrambeno-tehnološkog, Poljoprivrednog i Ekonomskog fakulteta."