Kolegij župana: "Prometna izolacija, nerealne obveze za vodno gospodarstvo..."

Kolegij župana: "Prometna izolacija, nerealne obveze za vodno gospodarstvo..."

Obveze opskrbe vodom i odvodnje sukladno standardima EU koje je potpisala Hrvatska, i to u kratkom roku i s malim sredstvima, "nemoguća su misija"; istok Hrvatske u još je većoj prometnoj izolaciji, a pojedine odluke, poput primjerice prijenosa osnivačkih prava za srednje škole i zdravstvene ustanove sa županije na grad, neracionalne su i politički uvjetovane - čulo se, među ostalim, na današnjem kolegiju župana Osječko-baranjske županije.

kolegij-zupana-za-web.jpg

Hrvatska se država obvezala osigurati pitku vodu za sva naselja s više od 50 stanovnika do 2018. godine, odnosno odvodnju za naselja s više od 2000 stanovnika do 2023. godine, a s postojećim sredstvima, čak i uz pomoć onih iz europskih fondova, to je nemoguća misija, ocijenio je župan Vladimir Šišljagić. Prometna izolacija sve je veća, istaknuto je na sastanku. Čak se i toliko najavljivani projekt Koridora 5C pretvorio, na kraju, u cestu s dva kolnička traka. Željezničke se linije ukidaju, a zakrčene plovne dravske putove čisti se na takav način da je teško povjerovati da je to moguće, kaže Šišljagić: pijesak se prebacuje nizvodno, rijeka ga odnosi u Srbiju, a mi ga, zatim, kao građevinski materijal, uvozimo iz Srbije. Posebno je upozoreno na opasnost da bismo mogli ostati bez Kopačkog rita, jer čovjek ne smije intervenirati u zakonom zaštićen prirodni rezervat, a zbog pijeska koji nanose poplave - sve je manje vode.

kolegij-zupana-moj.jpg

Prijedlog države da se u tri županije osnivačka prava za srednjoškolske i zdravstvene ustanove sa županije prenesu za grad neracionalan je i politički uvjetovan, kaže župan Šišljagić, a kako to završava oprimjeruje slučajem osnovnih škola koje se više ne grade niti obnavljaju otkad je obavljen spomenuti prijenos početkom 2000-te.