Koliko brzo taj četverac može ići?

Koliko brzo taj četverac može ići? Koliko brzo taj četverac može ići?

Sjajnu sportsku priču ispisuju članovi Veslačkog kluba Iktus gdje su na današnjoj konferenciji za novinare podsjetili na posljednji uspjeh - brončanu medalju juniorske ekipe na Europskom prvenstvu mlađih seniora koje je prošlog vikenda održano u Poljskoj.

Prvo Europsko prvenstvo mlađih seniora (veslača do 23 godine) održano je prošlog vikenda u mjestu Kruszwica u Poljskoj, a Hrvatsku su predstavljala dva četverca bez kormilara- ženski, koji je osvojio srebrnu medalju i muški koji je bio brončani. U ženskom četvercu veslale su hrvatske juniorke, ovogodišnje europske i svjetske juniorske prvakinje Ivana Jurković, Josipa Jurković, Bruna Milinović i Izabela Krakić - sve četiri odnedavno članice zagrebačkog kluba Trešnjevka.
U muškom četvercu bez kormilara mlađih seniora veslala je najmlađa posada Europskoga prvenstva za B seniore u kojoj su bili junior Fabio Ipsa iz VK Istre (Pula) te trojica osječkih juniora Veslačkoga kluba Iktus - Anton i Patrik Lončarić te Ivan-Ante Grgić. Na natjecanje ih je vodio Iktusov glavni trener i koordinator hrvatske juniorske reprezentacije Krešimir Ižaković.
Trener Ižaković na konferenciji za novinare u Osijeku priznao je da je inicijativa za nastup na Europskom prvenstvu došla od veslača, što ga je i naljutilo s obzirom na to da tada još nisu završili ni juniorsko, a već su sanjali da će otići na europsko seniorsko prvenstvo. (Podsjećamo kako su 6. kolovoza ove godine Iktusovi juniori, braća Patrik i Anton Lončarić, osvojili u Litvi naslov svjetskih juniorskih prvaka u dvojcu bez kormilara.) I tako je sastavljen četverac koji je trener Ižaković odavno htio isprobati, no do sada nije bilo prilike. (Podsjetnik i na uspjeh četverca - Osječanin Ivan-Ante Grgić i Fabio Ipsa iz Pule ove su godine uz šibenske juniore Luku Gojanovića Rakića i Franu Filipa Garmu i kormilara Luka Baleka iz Splita u njemačkom Krefeldu osvojili naslov juniorskih prvaka Europe u četvercu s kormilarom te 4. mjesto na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Litvi u četvercu bez kormilara.)
U svakom slučaju posljednji uspjeh novog četverca u Poljskoj pravo je iznenađenje jer su trojica 17-ogodišnjaka i jedan 18-ogodišnjak uzeli brončanu medalju na Europskom prvenstvu za seniore do 23 godine, u jakoj konkurenciji. Prve su to medalje koje su hrvatski juniori osvojili na velikom natjecanju u konkurenciji seniora.
Najveću želju za odlazak na Europsko prvenstvo u Poljsku, prema vlastitom priznanju, imao je Ivan-Ante Grgić čiji su se članovi četverca, nakon uspjeha u Njemačkoj i Litvi, htjeli odmoriti. Grgić je nagovorio braću Lončarić, a nakon što je pristao i Fabio Ipsa, novi je četverac bio spreman. Nakon desetak dana odmora poslije Svjetskog juniorskog prvenstva i deset dana žestokog treninga, u Poljsku su došli opušteni, bez pritiska, kao juniori na seniorskom prvenstvu. Želja je bila odmjeriti snage, provjeriti koliko brzo taj četverac može ići. Nakon prve utrke i malih problema s vjetrom, u finalu su dali sve od sebe, koliko im je još ostalo nakon naporne sezone – u šali kaže Grgić. Nagrada je došla – brončana.
"Da nam je netko rekao da ćemo to napraviti ove godine, rekli bi – Jes' ti normalan?!", zaključio je na kraju sezone Patrik Lončarić. Da nije bilo Ivana-Ante Grgića četverca vjerojatno ne bi bilo, prisjeća se Patrik i u šali dodaje da je njima novi izazov s još malo veslanja na kraju naporne sezone bilo zanimljivije od običnog ljetovanja. Sva četvorica dali su sve od sebe kako bi opravdali postignuća tijekom cijele sezone, zaključio je Patrik, a brat Anton potvrdio da su složna ekipa čiji čamac "jednostavno leti". Natjecanje je za juniorski četverac u konkurenciji mlađih seniora bilo bez pritiska i očekivanja, a završilo s medaljom.
Letvica je postavljena visoko za iduću sezonu, no kako ističe trener Ižaković, stvara se nova generacija koja će nastaviti uspjehe na svjetskim prvenstvima, a u budućnosti i na olimpijskim igrama.

Krešimir Ižaković

Ivan-Ante Grgić

Patrik Lončarić

Anton Lončarić