Komarce (ipak) napadaju iz zraka

Komarce (ipak) napadaju iz zraka

Foto: Cacan/Foto-arhiv031

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić na svom je Facebook profilu objavio kako je zbog iznimne brojnosti komaraca izdao nalog za zaprašivanje iz zraka, a tvrtka Vetam zatražila je odobrenje od Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo za tretman na visini ispod 100 m na području naseljenog dijela grada.

Istodobno će se tretmani u petak, subotu i nedjelju provoditi nad zelenim pojasom na lijevoj obali Drave, kako bi se napravio koridor kojim bi se grad zaštitio od najezde koje dolazi upravo s tog područja.
"Poštovani sugrađani, obavješćujem vas da sam dao nalog Vetamu da izvrše avionsko zaprašivanje nad Gradom Osijekom. Trenutno očekujemo suglasnost i vjerujem da ćemo, ukoliko vremenski uvjeti dopuste, narednih dana na ovaj način zaprašivati komarce nad Osijekom", stoji u objavi gradonačelnika Vrkića. "Sve to činim zbog toga što je najezda komaraca prava elementarna nepogoda za naše sugrađane i, s obzirom da dosadašnja zaprašivanja toga područja (8 tretmana) nisu dovoljna, dižemo avion u zrak te, ako dobijemo tu suglasnost, odradit ćemo sve što je moguće kako bismo zaštitili građane. Moram naglasiti da će ova zaprašivanja naše građane koštati 1 000 000 kuna i da će mi biti izrazito žao ako dva ili tri dana nakon navedenih tretmana, puhne vjetar iz Baranje i komarci se vrate." 
Borba s komarcima ovoga je tjedna ponovno bila i na sjednici Gradskoga vijeća Grada Osijeka, a zaiskrilo je između HDZ-ovog vijećnika Milana Opačka i gradonačelnika Vrkića. Opačak je svoje je izlaganje o komarcima popratio lijepljenjem na govornicu poruke "Josipovac je dio grada Osijeka gdje osim komaraca žive ljudi". Ivan Vrkić je zaprijetio "eskadrilom lovaca na komarce", tražeći od oporbe da digne ruke i odobri takav način uništavanja odraslih jedinki komaraca, jer u jednom zračnom tretmanu potroši se i do 500 tisuća kuna. "Prihvatit ćemo vijećnički prijedlog i ako treba ručno ćemo zaprašivati dvorišta, no vjećnici moraju znati, i zato sam provokativno tražio da dignu ruke za to, da je avio-zaprašivanje skupo i da ćemo na brzinu potrošiti sredstva s kojima raspolažemo. Postoji ideja da napravimo zaštitni krug oko grada zaprašivanjem iz aviona, no ako taj dan zapuše krivi vjetar bacili smo novce", izravan je bio Vrkić.
vetam-trazi-dozvolu.jpg