Kompa ponovno vozi

Kompa    ponovno    vozi Kompa    ponovno    vozi
Foto: Unikom d.o.o. za komunalno gospodarstvo Foto: Unikom d.o.o. za komunalno gospodarstvo

Foto: Unikom d.o.o. za komunalno gospodarstvo

Kompa, omiljeno gradsko prijevozno sredstvo, ponovno prometuje od subote, 30. ožujka. Vožnja je besplatna, a kompom se može voziti svakodnevno od 9 do 20 sati .

S desne (osječke) obale kompa kreće u 9, a zatim svakih četrdeset minuta. Prvi put se s lijeve (baranjske) obale prema gradu vraća u 9,20, a zadnja prilika za prijeći Dravu i vratiti se na desnu obalu je u 20,20 sati.
Malo je onih koji ne znaju da osječku kompu pokreće prirodni tok Drave – privezana je za čelično uže raspona 195 metara pričvršćeno za željezne stupove s obje strane obale.
stara-kompa-1964.jpgKako je zapisala Zlata Kerže, prva se kompa nalazila na istom mjestu kao i danas – prevozila je putnike od vodoodvodne crpke u Gornjem gradu do Tvrđavice na lijevoj obali Drave. Nazivala se "Osijek", a vlasnik joj je bio Arpad Csiky, umirovljeni nadstrojar paromlina „Union“, koji je zadužio majstora Josipa Klarića da postavi željezne nosače na obje obale. Kompu je izgradio Dragutin Ilik. Riječni dravski prijevoz uspostavljen je 13. listopada 1916. i putnici su od ranog proljeća do kasne jeseni prevoženi kompom preko Drave sve do 1. prosinca 1932. kada je prestala voziti. U proljeće sljedeće godine uspostavljen je prijevoz motornim čamcem sa 40 mjesta. Nakon Drugoga svjetskoga rata obnovljen je prijevoz putnika. Kompu je izgradilo osječko poduzeće „Hidrotehna“. Svakodnevno (osim prosinca, siječnja i veljače) kompa je od travnja 1948. prevozila putnike. Iako je mogla primiti 200 putnika zbog sigurnosti nosivost joj je smanjena na 165 putnika.